Zdravý životní styl

Vyberte si z 364 článků

Skořice: Koření, nebo lék?

Vůně skořice neodmyslitelně patří nejen k vánočním svátkům, ale obecně k jakémukoliv studenějšímu období roku. Dokáže zahřát ještě dřív, než její příjemně štiplavá chuť pošimrá na jazyku. Ať už asociuje voňavý jablkový závin, svařené víno, rolky z kynutého těsta nebo třeba latté lehce poprášené skořicovým práškem, stačí jen popřát dobrou chuť!
Číst dále »

Domácí vanilkový extrakt a cukr

Rádi pečete? Jakmile jednou vyzkoušíte při pečení pravou vanilku, sami poznáte ten rozdíl ve vůni a chuti. A na ostatní vanilkové náhražky už si brzy ani nevzpomenete.
Číst dále »

Vlašské ořechy působí blahodárně na mozek

Jejich energetická hodnota je dost vysoká – již 7 ořechů obsahuje přibližně 185 kalorií, což spálíme asi čtyřiceti minutami chůze. Přesto vlašské ořechy v sobě mají více kladů než záporů. Snižují riziko cukrovky a rakoviny, zlepšují soustředění, zbystřují a zrychlují paměť, blahodárně působí na snížení našeho cholesterolu či krevního tlaku.
Číst dále »

Svatomartinské víno

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterým si podle tradice můžete přiťuknout na sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin. Jedná se o vína svěží a ovocná, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu již stačila získat svůj osobitý charakter. Neváhejte proto tato mladá vína ochutnat!
Číst dále »

Poznáte jednotlivé odrůdy vína?

Jsou to krásné chvíle. Sedíme, jen tak si přemýšlíme, odpočíváme a k tomu vychutnáváme sklenku vína. Je to Portugal, Frankovka, nebo Vavřinec? Müller, Ryzlink, či Veltlín?
Číst dále »

Jak si vychutnat víno?

Jak známo, pití vína v rozumné míře je zdravé. Jak si ale tento nápoj starý téměř jako lidstvo samo dokonale vychutnat – tedy do jaké skleničky a při jaké teplotě jej nalévat a co sledovat v jeho barvě, vůni a chuti?
Číst dále »

Oříšky jsou chutné i léčivé

Kromě neodolatelné chuti nalezneme v oříšcích spoustu užitečných živin. Například pistácie snižují cholesterol, kešu léčí oči i kůži, mandle uklidňují nervy, arašídy chrání před zubním kazem a vlašské ořechy zase snižují krevní tlak. Jak bychom tedy mohli odolat tomuto zdravému mlsání?
Číst dále »

Kysané zelí udržuje zdravá střeva

Už za dob starých mořeplavců nesmělo kysané zelí chybět na žádné mnohaměsíční plavbě. Nakrouhané naložené listy bílého zelí dodávaly námořníkům sílu při těžké práci a chránily posádku před obávanými kurdějemi. Také dnes může kysané zelí prokázat našemu tělu nejednu službu.
Číst dále »

Jak posílit náš organismus?

Ordinace lékařů se zas začínají plnit kašlajícími a smrkajícími nešťastníky. Rychle přibývají, protože jsou jich plné tramvaje a autobusy, kina a divadla, kde si viry a bakterie bezplatně předáváme.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky