Po zimě je naše tělo vyčerpané a touží po jarní očistě. Nechcete jíst ale jenom samotnou zeleninu? Nabízíme zdravou, levnou a chuťově zajímavou náhražku masa – seitan.
Tofu je potravina, která by neměla chybět především ve vegetariánském jídelníčku. Oblíbená je také mezi lidmi, kteří chtějí žít zdravě či shodit nějaký ten kilogram. Našlo si tofu cestu i do vašeho jídelníčku?
V dnešním světě je tak trochu moderní žít zdravým životním stylem. Někdo je vegetarián, vegan či vitarián. Ale víme přesně, co tyto slova znamenají a jakými pravidly se lidé žijící tyto životní styly řídí? Pojďme si to osvětlit.
Slunečnice topinambur je znovuobjevená superpotravina 21. století. Její název zní pomalu jak nějaké zaklínadlo z čarodějné knihy. Ale ona vlastně čarodějná je – má v sobě spoustu zdravých látek, snadno se pěstuje, připravuje a ještě hezky kvete.
Barvy jsou základní součástí našich životů. Barva je symbol, ovlivňuje každého z nás a stabilizuje naši fyzickou, citovou i duševní rovnováhu. Umí také působit na jednotlivé orgány a energetická místa v těle.
Vypadá jako tráva, ale není to tráva, svou výraznou chutí dokáže dochutit nejeden pokrm. Daří se jí jak na zahrádce, tak i v květináči za oknem… Co to je? No přece pažitka! Možná se budete divit, že je také léčivá – mimo jiné nám pomáhá k dobrému trávení.
Ne nadarmo se říká: “Veselá mysl – půl zdraví.” Smíchem se totiž léčily některé nemoci v dávných dobách. Již tehdy se věřilo, že smích napomáhá při hojení ran, příznivě ovlivňuje trávení, odstraňuje únavu, bolest a deprese.
Pískavice neboli řecké seno je pro tuzemské kuchtíky jednou velkou neznámou. Jistě i vy máte pocit, že jste se s ní v kuchyni nikdy nesetkali. Opak je ovšem pravdou. Je totiž součástí celé řady koření, najdete ji v zavařeninách i pečivu. Má cenné přínosy pro zdraví a neurazí ani chuťové pohárky. Nevěříte?
Obvykle vám radíme, jak se nezvaných hmyzích návštěvníků v domácnosti zbavit. Tentokrát vás zkusíme přesvědčit, abyste je naopak přizvali do kuchyně a okusili na vlastní chuťové buňky.