Čaj je celosvětově rozšířený nápoj, který mnoho lidí pije po celý rok. V létě nás osvěží, v podzimních a zimních dnech zahřeje. Proč bychom ještě měli pít čaj?
Než se začtete do tohoto článku, udělejte si chvilku pohody. Co to znamená pro většinu z nás? No přece uvařit si kávu – překapávanou, rozpustnou nebo obyčejného turka – a pohodlně se posadit na své oblíbené místo.
Někdy možná i vy máte zmatek, kam jakou mouku použít. Poučíme vás, jak se v nich vyznat, jak je použít v kuchyni a které mouky upřednostnit nebo alespoň nakombinovat s běžnou bílou moukou pšeničnou tak, abychom docílili jak chutnější, tak zdravější podoby pokrmu.
Těstovin existuje přes 300 druhů, všemožných tvarů, velikostí a barev. Kromě prověřených receptů, při jejichž pouhém vyslovení se sbíhají strávníkům po celém světě sliny – například špagety s boloňskou omáčkou či zapečené lasagne – se ale nemusíte bát zapojit do jejich přípravy také svoji fantazii.
Kombucha je čajový nápoj, o jehož pozitivních účincích na náš střevní mikrobiom není pochyb. Tento fermentovaný nápoj nemusíte jen kupovat v obchodech se zdravou výživou, ale můžete si ho doma vyrábět sami. Poradíme vám jak.
Možná tomu nebudete chtít věřit, ale to, co si v obchodech kupujeme pod názvem čínské zelí, je vlastně zelí pekingské. Čínské zelí je prapředkem zelí pekingského, má podobný obsah léčivých látek, ale nemá pevnou hlávku jako to pekingské.
Štamprlička zelné šťávy denně je výbornou prevencí proti chřipce či covidu. Zelí je účinným stimulantem imunity, jeho pravidelná konzumace zvyšuje obranyschopnost našeho těla a pomáhá udržovat správnou funkci orgánů. Kromě toho zelí umí čistit střeva, váže na sebe těžké kovy a odvádí je z těla.
Punč pochází z Indie, kde se původně pil jako místní alkoholický nápoj. Při jeho přípravě se používalo pěti výchozích surovin (destilát, čaj, cukr, ovocná šťáva, voda), a protože indické slovo “paňč” znamená pět, začalo se takto brzy přezdívat i tomuto nápoji.