Zdravý životní styl

Vyberte si z 362 článků

Pijeme zákys, podmáslí, kefír, kyšku, acidofilní či jogurtové mléko?

Procházíme-li kolem regálu se zakysanými mléčnými výrobky, zůstává nám z toho rozum stát. Proč se každý z nich jmenuje jinak? Přečtěte si náš článek a budete hned moudřejší.
Číst dále »
3 komentáře

Koriandr pomáhá proti nadýmání

O koriandru se zmiňují jak egyptské papyrové svitky, tak pohádky Tisíce a jedné noci. Číňané zase věřili, že propůjčuje nesmrtelnost. A Peruánští indiáni žvýkali koriandrové listy s takovou vervou, že sami po koriandru voněli.
Číst dále »
0 komentářů

Zdravé ovesné košíčky

Rádi mlsáte, ale kvůli váze se raději mírníte? S následujícím dezertem už nemusíte! Ovesné košíčky jsou velmi snadné na přípravu, chutnají naprosto skvěle a hlavně se nemusíte bát o svou figuru. Můžete si je vychutnat jako vyváženou snídani, svačinku nebo podávat jako sladkou tečku po obědě. A záleží jen na vás, čím si košíčky naplníte. Ať už tvarohem, mascarpone, pudingem, ovocem, fantazii se meze nekladou!
Číst dále »
1 komentář

Co je to skyr?

Skyr je fermentovaný mléčný výrobek pocházející z Islandu, kde tvoří jednu ze základních potravin Islanďanů. Je podobný některým druhům řeckých jogurtů, ale je hustější a má o hodně vyšší obsah bílkovin (více než 10 procent). Podobně jako jogurt také chutná.
Číst dále »
1 komentář

Je libo rum nebo tuzemák?

Každý pátý vypitý panák lihoviny v ČR je tuzemák. V českých lidových moudrostech se dokonce objevilo rčení: “Komu smrdí rum, tomu smrdí práce.” Ti znalejší ale vědí, že tuzemák není rum, protože se nevyrábí z cukrové třtiny a nezraje v dubových sudech, ale rodí se z bramborového lihu.
Číst dále »
0 komentářů

Trápí vás alergie?

Příroda je vlastně pěkně záludná – zatímco s příchodem tepla pookřeje, mezi lidmi jsou tací (a je jich bohužel čím dál víc), kteří se jarními a letními měsíci doslova prokýchají a prokašlou: alergici. Pro pylového alergika je nejdůležitější znát spektrum pylů, na které je přecitlivělý a přizpůsobit jim své aktivity.
Číst dále »
0 komentářů

Hořčice jako lék

Hořčice má divnou barvu, divnou konzistenci a ani vůně není kdovíjaká. Přesto se bez ní neobejdeme. Co by bez této pochoutky znamenal párek? Potkáváme ji u stánků s klobásami při pozdních nočních návratech. Dodává šmrnc nejrychlejší večeři na světě. Kouzlo by ztratily i romantické chvilky u táboráku, kdy buřtíky rozvírají své špičky a z konců prutů k nám neopakovatelné vůně vysílají své signály.
Číst dále »
1 komentář

Když se řekne čatní

Čatní či čatný (anglicky chutney) je tradiční pochutinou indické kuchyně, které dochucuje základní jídlo. Je to vlastně hustá omáčka připravená z ovoce a zeleniny, zpravidla s rozinkami, česnekem, cibulí, hořčicí, octem a dalšími přísadami.
Číst dále »
0 komentářů

Znáte všechny druhy hořčice?

Hořčici znali již staří Římané a hořčice jako taková patří mezi nejstarší a nejoblíbenější pochutiny. Její anglický název mustard je odvozen od latinského mustum ardens neboli palčivý mošt. Věděli jste ale, že hořčičná semena existují bílá, černá a hnědá?
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky