Narozeninové a jiné oslavy mnozí pojímají velmi bujaře. Ovšem ty následky – bolest hlavy, nevolnost, slabost, sucho v ústech… Co s tím? Podívejme se na nějaké rady, jak se zbavit kocoviny.
Vůně linoucí se z kávovaru vyvolává pocit tepla, který připomíná vánoční atmosféru. Káva vystihuje podstatu Vánoc – lásku, sdílení a pospolitost. Moderní kávovary jsou navíc vybaveny několika nastaveními, takže oblíbený nápoj si každý může připravit pouhým stisknutím tlačítka…
Chladné teploty si přímo říkají o nějakou tu teplou tekutou lahůdku – ať už se jedná o alkoholickou nebo nealkoholickou variantu. Zahřejí nás po náročné cestě z práce, provoní kuchyni a navodí správnou útulnou atmosféru. Dáte si s námi šálek?
Oříšky jsou chutné i léčivé, o tom není žádných pochyb. Nicméně jsou mezi nimi rozdíly v chuti, velikosti nebo třeba množství tuku. Které druhy jsou vaše oblíbené?
Celer jako přírodní afrodisiakum sice znali už staří Egypťané, u nás byl však objeven až v 17. století. Dnes se celer – ať už kořenový, řapíkatý nebo listový – pěstuje po celém světě a mezi lidovými léčiteli je notoricky známý právě pro svůj blahodárný vliv na mužskou potenci.
Tradiční kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel a pastinák) patří k bohatým zdrojům minerálních solí, sacharidů a vitaminů. Má vysokou dietetickou hodnotu a léčivé účinky. Dobře se skladuje a je tak k dispozici v syrovém stavu po celou zimu. Navíc poslední roky prožívá svůj návrat do naší kuchyně.
Mrkev se používá v léčitelství jako močopudný a projímavý prostředek, při šerosleposti, močových kamenech a revmatických zánětech kloubů. Šťáva z kořene pomáhá také při ischemické chorobě srdeční. Před několika lety bylo zjištěno, že látka falkarinol obsažená v mrkvi může snižovat rozvoj rakoviny.
Křen je vytrvalá bylina s válcovitým kořenem, která má výraznou štiplavou chuť i vůni. Jeho milovníci si těžko dokáží představit ovar nebo jiný druh masa bez nastrouhaného křenu. Křen je navíc přírodní antibiotikum a pomáhá při nachlazení, angíně či chřipce.