Zdravý životní styl

Vyberte si z 364 článků

Vyzkoušejte červenou rýži

Červená rýže patří mezi speciální celozrnné (tedy neloupané) rýže. Tím, že nebyla zbavena své slupky a klíčku, ukrývá v sobě mnohem více vlákniny a cenných látek. Barvu má zrzavě hnědou, její chuť je skvěle oříšková.
Číst dále »

Cizrna předchází stárnutí

Cizrna se podobá velkému hrachu. Je k dostání celá nebo půlená, připravují se z ní nákypy, polévky a dušené pokrmy. Na Středním východě patří cizrna mezi základní potraviny, je však součástí i mnoha evropských a orientálních pokrmů. Navíc je velmi zdravá a proto bychom ji měli jíst co nejčastěji.
Číst dále »

Ach, ty karpály!

Taky vás občas brní prsty na rukou, zvlášť na té, kterou víc používáte? Stane se vám, že vám z ruky vypadne hrneček? Budí vás bolest zápěstí ze spaní? Tak to jste zřejmě další pěšák v armádě těch, kteří trpí syndromem karpálního tunelu.
Číst dále »

Jak se otužovat?

Jste zimomřiví a rádi si v zimě přitopíte, nebo “něco vydržíte“? Nejenže nadměrným topením utratíte spoustu peněz, ale není to ani zdravé. Začněte raději s otužováním. Poradíme vám, jak na to.
Číst dále »

Bylinky za oknem i v zimě

Venku provazy deště nebo mráz a sníh, fujavice, zahrada spí. My však můžeme mít za oknem malou zelenou zahrádku, jejíž lístky provoní připravované pokrmy, jsou zdravé a některé i léčivé. Mnohé bylinky, které v sezóně rostou venku, snadno vypěstujeme ze semínek i doma.
Číst dále »

Pozor na omrzliny

Ačkoliv zima je časem zimních radovánek, je třeba myslet také na to, že lidské tělo není uzpůsobeno pro dlouhodobý pobyt v chladném prostředí. K podchlazení organismu může dojít velmi rychle i při teplotách lehce pod nulou, při silném větru je navíc toto riziko několikanásobně vyšší.
Číst dále »

Polévky pro zahřátí

Polévka musí být grunt, jak říkávaly již naše prababičky. A co taky jiného nás v zimních měsících tak spolehlivě zahřeje a zasytí?
Číst dále »

Jak odlehčit tělu v novém roce?

Bohatá vánoční a sváteční tabule je pro většinu z nás důvodem, proč se v lednu vyhýbat váze obloukem. Nejde však jen o kila navíc, ale i o to, že náš organizmus dostal během konce roku hodně zabrat a teď volá po nápravě.
Číst dále »

Proč je kvašení tak zdravé

Naši předkové nechávali na podzim kvasit zelí či okurky, které pak konzumovali po celou zimu. Možná přitom ani nevěděli, jak moc dělají pro své zdraví. Kvašením totiž vznikají laktobacily, které výrazně posilují zdraví našich střev a tím i zlepšují naši celkovou imunitu.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky