Zdravé potraviny

Vyberte si z 46 článků

Jaké známe druhy cukru?

Bez cukru se neobejdeme, ale vyznáme se v jeho druzích? Existuje například několik typů hnědého cukru, ale pouze nejkvalitnější hnědý cukr obsahuje zdravou melasu stejně jako cukr třtinový. S dalšími druhy cukrů do sebe dostáváme jen prázdné kalorie.
Číst dále »

Kuskus dodá energii i výživné látky

Kuskus (psáno také Couscous nebo Cous Cous) je vlastně jemnozrnná těstovina vyráběná ze semoliny. Je velmi snadno a rychle připravený (nemusí se vařit) a je běžně k dostání ve všech obchodech. Pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, není se vůbec čeho bát.
Číst dále »

Jáhly zlepšují kvalitu pleti i vlasů

Jáhly byly dříve běžně konzumovanou potravinou. Později jakoby se na ni úplně zapomnělo, ale dnes se vrací do jídelníčků mnohých lidí, především těch, kteří se snaží zdravě žít. Co jsou přesně jáhly a proč byste si pro ně měly udělat prostor i ve vašem jídelníčku?
Číst dále »

Proč jíst polévky?

Jíte polévky? Někteří na ně nedají dopustit a rádi zkoušejí nové chutě, jiní si občas dopřejí některou z tradičních polévek a další se jim zcela vyhýbají. Proč byste je však měli ve svém jídelníčku mít?
Číst dále »

Zdravé ovesné košíčky

Rádi mlsáte, ale kvůli váze se raději mírníte? S následujícím dezertem už nemusíte! Ovesné košíčky jsou velmi snadné na přípravu, chutnají naprosto skvěle a hlavně se nemusíte bát o svou figuru. Můžete si je vychutnat jako vyváženou snídani, svačinku nebo podávat jako sladkou tečku po obědě. A záleží jen na vás, čím si košíčky naplníte. Ať už tvarohem, mascarpone, pudingem, ovocem, fantazii se meze nekladou!
Číst dále »

Co je to skyr?

Skyr je fermentovaný mléčný výrobek pocházející z Islandu, kde tvoří jednu ze základních potravin Islanďanů. Je podobný některým druhům řeckých jogurtů, ale je hustější a má o hodně vyšší obsah bílkovin (více než 10 procent). Podobně jako jogurt také chutná.
Číst dále »

Hořčice jako lék

Hořčice má divnou barvu, divnou konzistenci a ani vůně není kdovíjaká. Přesto se bez ní neobejdeme. Co by bez této pochoutky znamenal párek? Potkáváme ji u stánků s klobásami při pozdních nočních návratech. Dodává šmrnc nejrychlejší večeři na světě. Kouzlo by ztratily i romantické chvilky u táboráku, kdy buřtíky rozvírají své špičky a z konců prutů k nám neopakovatelné vůně vysílají své signály.
Číst dále »

Znáte všechny druhy hořčice?

Hořčici znali již staří Římané a hořčice jako taková patří mezi nejstarší a nejoblíbenější pochutiny. Její anglický název mustard je odvozen od latinského mustum ardens neboli palčivý mošt. Věděli jste ale, že hořčičná semena existují bílá, černá a hnědá?
Číst dále »

Vaříme ze zdravých tuků

Snažíte se žít zdravěji a chcete také shodit pár kilo před letním vystavováním se v plavkách? Cítíte těžkost po jídle, máte pocit zavodnění a chcete svůj jídelníček trošku více vyvážit? Pokud se hodláte zbavit přebytečných tuků, rozhodně to neznamená, že byste tuky jako takové měli ze své stravy vyřadit nebo je ve velkém omezovat.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky