Přestože nás možná čeká ještě pár přízemních mrazíků, jarní paprsky v nás probouzejí energii a pozitivní myšlenky. Je tedy více než žádoucí odlehčit i naše jídelníčky.
Cottage (vyslovujeme “kotydž”) je hrudkovitý tvarohový sýr s vůní a chutí tvarohu a se stopou syrovátky. Není ani uležený, ani barvený. Jeho název pochází z anglického výrazu pro domácí tvarohový sýr (cottage cheese), který se odpradávna vyráběl na farmách ze zkyslého neošetřeného mléka.
Řekne-li se řecká kuchyně, mohou se vám vybavit různé pokrmy. Mezi její hlavní ingredience patří i sýr feta. Co je to za sýr a jaká jídla z něj můžeme připravit?
Z mléčných výrobků bychom tvaroh mohli postavit na pomyslný piedestal. Navíc výživové hodnoty tvarohu se nesnižují ani jeho tepelnou úpravou. Pro pokrytí denní dávky vápníku stačí zkonzumovat asi 100 g měkkého tvarohu.
Naši předkové nechávali na podzim kvasit zelí či okurky, které pak konzumovali po celou zimu. Možná přitom ani nevěděli, jak moc dělají pro své zdraví. Kvašením totiž vznikají laktobacily, které výrazně posilují zdraví našich střev a tím i zlepšují naši celkovou imunitu.
Také se každoročně v novém roce cítíte unavení a o pár kilo těžší? Začněte nad svou stravou více přemýšlet. Vaše tělo vám bude vděčné a sami budete překvapeni, jak vám bude chutnat.
Odjakživa slýcháme, že luštěniny jsou zdravé a měli bychom je proto pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Nicméně nestačí pouze jednou do měsíce uvařit čočku s párkem či hrachovou kaši. Dnes na trhu objevíte nepřeberné množství chutných druhů luštěnin, o kterých jste třeba ještě ani neslyšeli, přesto mnohé z nich dokážou, co do obsahu bílkovin a jiných zdraví prospěšných látek, plně nahradit třeba i takové hovězí maso. Pojďme se tedy společně podívat, jaké benefity vašemu tělu mohou tyto superpotraviny přinést a které luštěniny určitě stojí za vyzkoušení.