Zdravé ovoce a zelenina

Vyberte si z 77 článků

Nebojte se zeleniny

Mrkev, paprika, rajčata či celer. Zelenina, kterou všichni dobře známe a běžně v kuchyni používáme. Co ale třeba takový patison, topinambur, batáty nebo fenykl? Tyto druhy asi jen tak při běžném nákupu nepřibalíte, že? Je to ale velká škoda. Obíráte se tak o skvělý gastronomický zážitek.
Číst dále »

Grapefruity ničí viry a plísně

Léčivé látky obsažené v grepech z nich dělají přímo zázračný prostředek k vyléčení mnoha neduhů. Nejléčivější jsou pak grepová jadérka, která mají antibiotické účinky a zabraňující množení bakterií, virů a plísní. Olej z těchto jadérek se užívá nejen na mykózy, ale i při nachlazení či na afty a opary.
Číst dále »

Křen – nenápadný král českých zahrad

Když se o někom nebo něčem řekne, že je jako křen, rozhodně se jedná o nejvyšší pochvalu. Znamená to, že má pořádný říz! Ač je křen některými zahrádkáři považován za plevel, měl by se díky svému zdravotnímu přínosu dostat spíše na pěstitelský piedestal.
Číst dále »

Švestky zlepšují peristaltiku střev

V české kuchyni švestky vždy patřily k oblíbenému ovoci. Na stole nemohl chybět švestkový koláč či švestkové knedlíky. Jsou vynikající k přímé konzumaci, zpracované na marmelády, povidla, kompoty, křížaly. A muži je zase milují kvůli domácí slivovici.
Číst dále »

Zdravé ovesné košíčky

Rádi mlsáte, ale kvůli váze se raději mírníte? S následujícím dezertem už nemusíte! Ovesné košíčky jsou velmi snadné na přípravu, chutnají naprosto skvěle a hlavně se nemusíte bát o svou figuru. Můžete si je vychutnat jako vyváženou snídani, svačinku nebo podávat jako sladkou tečku po obědě. A záleží jen na vás, čím si košíčky naplníte. Ať už tvarohem, mascarpone, pudingem, ovocem, fantazii se meze nekladou!
Číst dále »

Rozinky prospívají zubům i dásním

Jistě víte, že rozinky jsou sušené plody vinné révy. Možná ale nevíte, že podle nejnovějších výzkumů sladké a lepkavé rozinky neškodí zubům ani dásním, ale naopak prospívají jejich zdraví. Zabraňují totiž růstu a ulpívání bakterií na dásních a na povrchu zubů.
Číst dále »

Nepleťme si pekingské a čínské zelí

Možná tomu nebudete chtít věřit, ale to, co si v obchodech kupujeme pod názvem čínské zelí, je vlastně zelí pekingské. Čínské zelí je prapředkem zelí pekingského, má podobný obsah léčivých látek, ale nemá pevnou hlávku jako to pekingské.
Číst dále »

Zelí zvyšuje naši obranyschopnost

Štamprlička zelné šťávy denně je výbornou prevencí proti chřipce či covidu. Zelí je účinným stimulantem imunity, jeho pravidelná konzumace zvyšuje obranyschopnost našeho těla a pomáhá udržovat správnou funkci orgánů. Kromě toho zelí umí čistit střeva, váže na sebe těžké kovy a odvádí je z těla.
Číst dále »

Hroznové víno podporuje hubnutí

Hroznové víno patří mezi jedno z nejzdravějších druhů ovoce vůbec – podporuje imunitu, prospívá při únavě, nervozitě a depresích, posiluje nervy, působí příznivě na naši krásu. Je dokázáno, že lidé žijící v oblasti Středozemního moře vděčí za svoje pevné zdraví právě hroznovému vínu.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky