Nepřišel na to ani Magistr Kelley ani žádná z kosmetických firem. Elixír mládí nakonec vynalezli farmáři. Ukryli ho do jedné z nejběžnějších potravin vůbec – do vajec. A stejně jako u ostatních geniálních objevů, došlo i k tomuto v podstatě náhodou.
Manželé Maiwaldovi pocházejí oba ze starých farmářských rodin, které v historii ustály mnoho těžkých chvil, útrap a nespravedlností, aby se před čtvrt stoletím, s úcty k předkům a ke staré rodinné tradici, začaly opět krok za krokem stavět na vlastní nohy. Mladí farmáři se přede dvěma lety rozhodli rozšířit své statky a začali se věnovat chovu slepic.
V té době byla Marcela Maiwaldová již po třetí těhotná. Všechna tři těhotenství šla rychle za sebou a její tělo začalo vysílat signály, že je jinými stavy vyčerpané. V důsledku snížené funkce štítné žlázy se Marcela cítila velice slabá, unavená, její kůže byla suchá, vlasy vypadávaly… Tělo chřadlo a hlásilo mimořádnou absenci jódu a selenu.
„Jsme farmáři, do lékárny pro „chemikálie“ chodíme až v těch nejakutnějších případech. Po mnoho generací žijeme v souladu s přírodou a čerpáme z jejích zdrojů, takže se primárně obracíme k ní.“ Konstatuje Marcela Maiwaldová. „Proto jsem se snažila dostat do sebe jód i selen přírodní cestou. Ale po pojídání mořských ryb, jejichž kvalita je u nás ještě stále kolísavá, se můj stav nezlepšoval. Zkoušela jsem mořskou řasu, ta však byla pro mě poživatelná jen v zeleninových krémech z dýně, brokolice, hrášku apod.
Napadlo nás však, přidat kelp (mořskou řasu) do krmení slepicím ještě spolu s pohankou, kterou si sami pěstujeme a která je také bohatá na selen. Slepicím naopak obojí chutnalo náramně. A to byl začátek naší cesty k IQejcím – vejcím s vysokým obsahem jódu a selenu.“
Pohanka je také bohatá na rutin, který přispívá k zachování elasticity žilních stěn a omezení jejich zborcení, což mnohé těhotné ženy s přibývajícími kily obzvláště v teplých měsících trápí.
Kelp je řasa, jež není pro mnoho z nás v syrovém stavu poživatelná, obsahující celou řadu významných látek – např. o 20 % více minerálů než je v zelenině, stopové prvky – převážně jód a selen.
Jódu je v sušené řase ještě 10x více než v čerstvé. V kelpu také najdeme manitou – cukr, který nezvyšuje hladinu cukru a je vhodný pro diabetiky. Dále aligát – látku, která na sebe naváže a dále vyloučí až 80 % radioaktivních látek a těžkých kovů.
Obsahuje i škroby, tuky a bílkoviny, vitamíny A, B, C, vlákninu, podporující funkci našich střev a v neposlední řadě i antioxidanty, které významně zpomalují naše stárnutí. Proto jsou IQejce kromě jiného i oním elixírem mládí.
Oba prvky jsou pro naše zdraví zcela nezbytné. Naše tělo se bez nich neobejde. Jejich absence v organismu vážně ohrožuje správný vývoj a život.
Chybí-li nám v těle jód, jak již bylo řečeno, funguje špatně štítná žláza. Od toho se pak odvíjejí další problémy – únava, vypadávání vlasů, suchá kůže, významné zvýšení váhy, špatné trávení, zácpa. U žen snížená hladina jódu prokazatelně zvyšuje riziko onemocnění rakoviny prsu a dělohy. Nedostatek jódu v těhotenství pak ohrožuje kromě matky také její dítě.
Chybí-li našemu organismu selen, zvyšujeme riziko srdečně cévních chorob. S jeho nedostatkem bývá také spojována špatná funkce jater, žaludku, střev a v neposlední řadě opět špatná funkce štítné žlázy. Důsledkem může být i narušení nervového systému a zpomalení růstu.
Správná hladina selenu posiluje náš imunitní systém a tím brání tělo před zákeřnými viry a bacily, navíc má prokazatelně významný vliv v boji s alergiemi. Kromě správné funkce štítné žlázy přispívá i k ochraně buněk před oxidativním stresem – zachytává v těle volné radikály a zabraňuje rakovině.
U sportovců pomáhá k regeneraci buněk. U mužů snižuje riziko neplodnosti. A stejně jako jód se podílí na kvalitě našich vlasů a nehtů i kůže. A když jsme u jódu, neměli bychom zapomenout na to, že právě on má velký vliv na naši inteligenci i paměť.
Selen lze, na rozdíl od jódu, získat v potřebném množství nejen z ryb a kelpu, ale i z obiloviny, kukuřice, cibule.
Tady však Marcela Maiwaldová, která absolvovala celou cestu s IQejci upozorňuje: „Je prokazatelné, že výše selenu v rostlinné potravě je přímo závislá na výši obsahu selenu v půdě. Toho je však v našich půdách (region od regionu) velmi málo. Je důležité také vědět, že potravinářským procesem se například z pšenice vytratí až 75 % selenu. To se u IQejce nestane ani během tepelného zpracování. Úbytek jódu a selenu z živočišných buněk je zanedbatelný“.
„Jsme rádi, že máme „vše pod jednou střechou“. Na Litomyšlsku pěstujeme pohanku, kupujeme kvalitní kelp, ve Svitavách vyrábíme krmnou směs, na farmách jižní Moravy a u Mělníka chováme slepice – máme tak celý výrobní proces pod 100% kontrolou.
Tak můžeme zaručit, že IQejce, která jdou od nás ke spotřebiteli, budou obsahovat jód a selen v takovém množství, které je pro zdravý vývoj a zdravý život potřeba.“ Konstatuje Arnošt Maiwald a dodává:
„Nemůžeme tvrdit, že jsou naše slepice po kelpu chytřejší, ale prokazatelně vidíme, že v hale, kde jsou krmeny naší pestrou směsí včetně mořských řas a pohanky, jsou ve výrazně lepší zdravotní kondici. Jsou spokojené.
I v pozdějším věku jsou perfektně opeřené, což nebývá pravidlem. Snáška hejna, až na některé výkyvy v době dlouhodobých venkovních mrazů či naopak vysokých tropických teplot, je nad predikovanou snáškovou křivkou i v pozdějších týdnech stáří tzn., že i tady funguje náš elixír mládí.“
Za zemědělce a tým IQejce budeme rádi, pokud česká kuchyně do svého jídelníčku zařadí co nejvíce čerstvých, potravinářským průmyslem nezpracovaných potravin, k nimž IQejce beze sporu patří.
A dobrá zpráva nakonec: IQejce najdete i ve vybraných prodejnách řetězce COOP. Aktuální seznam míst, kde lze tato zdravá vejce sehnat, je ZDE