První, co nám při slově “zelí” přijde na mysl, je česká klasika. Knedlo, zelo, vepřo. Ve spojení s pivem údajně symbol časté české obezity. Nebo přinejmenším nadváhy. Přitom sklony k bytnění podkožního tuku (u vepře mu někdy říkají “kožich”) mají i jiné národy – a nejen ty ze severu. Jsou lidé, kteří se s naším českým pašíkem s knedlíčkem a zelíčkem nikdy nepotkali, a mezi hubeňoury také nepatří…
Co do složení je to plodina téměř zázračná. Je v ní především vitamín C. A je ho v ní hodně! Pak je v zelí vitamín A a v poměru doslova ideálním vitamíny skupiny B. Zelí je v podstatě zdrojem tzv. B–komplexu! Má v sobě ale i spoustu minerálů, především železa, zinku, selenu, draslíku, sodíku a manganu. Zelí dále obsahuje vlákninu, bílkoviny, aminokyseliny a glukózu. Kombinací všech těchto pro tělo nepostradatelných a prospěšných látek se tak stává více než jen pochoutkou na našem talíři, je to obdivuhodný, i když zdánlivě nenápadný ochránce našeho zdraví.
Zelí čistí střeva. To věděli už naši dávní předkové. Váže na sebe těžké kovy a odvádí je z těla. Ochraňuje střevní sliznice – udržuje zdravou střevní flóru. Pomáhá proti zácpě, proto je vynikající při léčbě hemeroidů nebo chronické ochablosti střev. Někdo radí konzumaci zelí a užívání zelné šťávy lidem se vředy žaludku a dvanácterníku.
Díky selenu snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Uklidňuje náš nervový systém. Takže je dobré proti nespavosti, nervozitě a napětí. Nejvíc selenu má červené zelí. Selen má prý pozitivní vliv na potenci, plodnost a produkci spermatu. Konzumace zelí zlepšuje funkci štítné žlázy. A pokud jde o výše zmíněnou nadváhu? Nenechte se mýlit! Zelí nás nasytí, dodá nám spousty zdraví prospěšných látek a přitom jeho energetická hodnota je velice nízká (cca 22 kcal/100 g). Jenom se k němu nesmí jíst tučný bůček…
Jsou ovšem i jiné zelné pochoutky než uvedená česká klasika. Protože však jejich nejčastějším základem je zelí kysané, povězme si nejprve pár slov k němu: Kysané zelí se získává mléčným kvašením jemně nakrouhaných středně velkých hlávek bílého zelí. Nakrouhané zelí se osolí a okoření nejčastěji pouze kmínem. Někdo dává i jalovcové bobule, cibuli, jablka či mrkev. Ale se solí a kmínem je zelí prostě nejlepší. Zelí kysá jeden až tři měsíce a pak se uskladňuje. Nejlépe v kameninovém soudku v chladném sklepě. Nemáme-li tuto možnost, musíme zelí sterilovat. Je zajímavé, že obsah vitamínu C je v kysaném zelí vyšší než v čerstvém. Způsobuje to mléčné kvašení, které v něm probíhá.
Recept na zelnou polévku z čerstvého zelí najdete ZDE
Recept na křimický salát máme ZDE
Recept na placky z čerstvého zelí je ZDE
Recept na zelné listy plněné mletým masem naleznete ZDE
Recept na pečené vepřové koleno se zelím je ZDE
Recept na hovězí maso v zelí najdete ZDE
3 komentáře pro článek Zelí zvyšuje naši obranyschopnost