Zdravý životní styl

Zahřejme se horkým nápojem

Chladné teploty si přímo říkají o nějakou tu teplou tekutou lahůdku – ať už se jedná o alkoholickou nebo nealkoholickou variantu. Zahřejí nás po náročné cestě z práce, provoní kuchyni a navodí správnou útulnou atmosféru. Dáte si s námi šálek?

Čaj je horká klasika

Mezi naše nejlepší přátele a pomocníky patří v zimě bezesporu obyčejně neobyčejný čaj. Vychutnáváme si ho v mnoha variantách – černý, zelený, ovocný či bylinkový. V posledních letech se rozmáhají i odrůdy červených čajů, jako je puerh, roibos nebo maté.

V zimě pak přicházejí i vylepšené varianty, jako je čaj s rumem, kandovaným ovocem nebo griotkou. Fantazii se meze nekladou, avšak mezi nejoblíbenější ingredience patří skořice, badyán, mandle či kardamom.

Z cukrů stále vyhrává cukr bílý, ale vyzkoušejte pro jednou cukr třtinový nebo med a budete jistě mile překvapeni. Kromě sladkosti totiž čaji dodají vynikající aroma a chuť.

Máte-li chuť na něco nového, udělejte si podle našeho receptu například aromatický čaj s kondenzovaným mlékem à la Masala – recept naleznete ZDE

Čokoláda: sladká a sametová lahůdka

Nejenom pro děti je symbolem pohody a tepla horká čokoláda. K dostání je v několika druzích. Doma si ji vyrobíte snadno z instantních polotovarů nebo pravou z hořké či mléčné čokolády a mléka. Vyzkoušejte naši speciální horkou čokoládu na dřívku – recept máme ZDE

Pokud nechcete experimentovat příliš, dochuťte horkou čokoládu vanilkou, skořicí, mátou, vyšlehanou domácí šlehačkou nebo podle amerického stylu přidejte kousky marshmallow. Ve Španělsku si připravují velice hustou horkou čokoládu a namáčejí v ní churros, španělské skořicové šneky.

Svařák = nápoj s kouzlem svátku

Jen málokterý nápoj vám připomene vánoční svátky tak, jak to umí svařené víno neboli lidově svařák. U svařáku se rozhodně neřiďte heslem – čím kvalitnější víno, tím kvalitnější svařák. Ideální jsou stolní a přívlastková vína, každopádně zapomeňte na suché druhy a trpká vína.

Nejoblíbenější je červený svařák podávaný s hutnou dávkou hřebíčku a skořice. Vyzkoušejte však i vylepšenou variantu s badyánem a medem (recept na medový svařák s pomerančem je ZDE) nebo třeba takový nealkoholický svařák z jablečného moštu podávaný v jablíčkách  – recept na něj vám přinášíme ZDE



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB