Tato skupina by měla v našem jídelníčku představovat nejvíce porcí. Při výběru pečiva dáváme přednost tmavému celozrnnému před bílým pečivem nebo moučnými výrobky s vyšším obsahem cukru.
Dítě (6 a více let): 3-4 porce denně
Dospělý: 3-6 porcí denně
Energetická hodnota zeleniny je malá, protože obsahuje především vodu, malé množství bílkovin a cukru. Zelenina je zdrojem vlákniny a vitaminů, především vitamínu C, beta-karotenu, kyseliny listové a minerálních látek (draslík, hořčík a fosfor). Vláknina obsažená v zelenině prospívá střevům a má preventivní účinky proti vzniku rakoviny tlustého střeva. Pokud to jde, snažíme se zeleninu konzumovat v syrovém stavu.
Dítě (6 a více let): 3-4 porce denně
Dospělý: 3-5 porcí denně
Ovoce obohacuje náš organismus o vitamin C, beta-karoten, draslík, pektiny, vlákninu. Podobně jako u zeleniny preferujeme ovoce v syrovém stavu. Při tepelné úpravě se výrazně snižuje množství vitaminů v ovoci, navíc při kompotování a výrobě marmelád a džemů přidáváme k ovoci i cukr a konzervační látky.
Dítě (6 a více let): 2 porce denně
Dospělý: 2-4 porce denně
Nezbytný zdroj vápníku a bílkovin. Lépe stravitelné jsou zakysané mléčné výrobky, jogurty, kefíry nebo acidofilní mléko. Nízkotučné mléčné výrobky obsahují malé množství vitaminů rozpustných v tucích A,D,E, K.
Dítě (6 a více let): 1-3 porce denně
Dospělý: 2-4 porce denně
Zásobárna plnohodnotných bílkovin, tuků, vitamínů (především vitaminu B12) a železa. Mořské ryby jsou významným zdrojem jódu, který je důležitý pro správnou činnost štítné žlázy. Luštěniny jsou zdrojem bílkovin, ne však plnohodnotných. Uzeniny, paštiky, salámy, párky nejsou vhodnou stravou, protože obsahují velké množství tuků a solí. Vejce se doporučuje konzumovat raději méně často (zhruba třikrát týdně).
Dítě (6 a více let): 1-1,5 porce denně
Dospělý: 1-3 porce denně
Špička pyramidy neboli vrcholek ledovce. Tyto potraviny by se na našem jídelníčku měly objevovat ze všech potravin co se týče jejich množství i četnosti co nejméně.