Hlavním posláním tohoto vitamínu je udržování optimální hladiny vápníku a fosforu v organismu. Působí jako hormon a dokáže regulovat velké množství nezbytných pochodů v našem těle, dokonce činnost stovek genů. Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích.
Nejpřirozenějším zdrojem „déčka“ je slunce. Proto nás s krátkými podzimními a zimními dny tolik trápí nachlazení, angíny, virózy a chřipky. Na druhé straně vystavovat se delší dobu slunečním paprskům se také nedoporučuje, protože hrozí nádorová onemocnění kůže. Opalovací krémy tvorbu vitamínu D blokují.
Tak co s tím? Nezoufejme, abychom nasáli denní dávku „déčka“, stačí jedincům se světlejší pletí mít na slunci odhalené ruce a obličej na zhruba 30 minut, těm s tmavší pletí 2 hodiny. Za sklem, i když na nás svítí sluníčko, se nám vitamín D nevytvoří.
Vůbec nejpůsobivějším potravinovým zásobníkem vitamínu D je olej z tresčích jater. Dobrým zdrojem jsou tučné mořské ryby, např. losos, sleď, tuňák, sardinky, plody moře, kaviár, jikry. Denní doporučenou dávku například pokryje 150 až 200 gramová porce lososa.
Věřte nevěřte, produkovat vitamín D dokáží i houby. Dokonce i žampiony nám mohou předat „déčko“, pokud jsou pěstovány pod speciálními UV lampami.
Nejspíš budete překvapeni, ale vysoké množství vitamínu D obsahuje vepřové sádlo. Samozřejmě se doporučuje vyškvařit si vlastní sádlo z kvalitní suroviny.
V neposlední řadě je dobrým zdrojem vaječný žloutek, zvlášť když jsou vejce v současnosti opět vzata na milost. Ovšem žloutky od slepic chovaných ve volném výběhu obsahují 4 až 6x více vitamínu D než ty z klecového chovu.
Studie z posledních let bohužel uvádějí, že přes 95 % Čechů má nedostatek vitaminu D ze stravy, je proto nutné užívat jej i v doplňcích.
Vyzkoušet můžete například kombinaci hořčíku s vitamínem D3 z řady Naše zdraví, kterou seženete exkluzivně v prodejnách COOP.