Mezi slavné vegetariány historie patřil geniální matematik Pythagoras, irský dramatik G. B. Shaw nebo indický duchovní vůdce Mahátma Ghándí. Z osobností české historie se prý masu vyhýbala světice Anežka Česká, spisovatel Franz Kafka a první český prezident T. G. Masaryk. Vegetariány jsou také takové hvězdy jako Paul McCartney, Sting nebo Robbie Williams, Richard Gere, Kim Basingerová či Madonna.
Termínem vegetariánství se označuje několik směrů, které mají společnou filosofii odmítání zabíjení, a proto i odmítání konzumace masa. Navzájem se liší různou mírou odmítání dalších živočišných potravin:
Vegetariánů, kteří odmítají maso, v naší populaci dost přibývá, zejména mezi mladými lidmi. Pokud žijí v rodině, ve které si naopak ostatní členové na jitrnice a voňavou pečínku potrpí, může to být docela problém, zvlášť když jde o radikální nepřátele živočišných produktů. Pokud však zanevřeli pouze na maso a masné výrobky, dá se jim běžný rodinný jídelníček docela dobře přizpůsobit.
Dnes je možné zakoupit rozličné polotovary ze sóji, ale i sójový sýr tofu, robi maso vyrobené z rostlinných bílkovin nebo seitan, který je zhotoven z pšeničné mouky, šmakoun, což je bílkovina z čistého vaječného bílku.
Při vaření menu pro celou rodinu to chce jen trochu času na přípravu a jeden kastrol či pekáč navíc. Pravda je, že bychom měli dbát na to, aby vegetariáni do svého organismu dostali v jiné formě živiny, které jsou obsaženy v mase.
Zdroje důležitých živin pro vegetariány jsou následující:
2 porce šmakouna, hladká mouka, vejce, sůl, strouhanka, sezamová semínka, olej, citrón, petrželka
Každou porci (můžeme ji i příčně rozdělit na dvě poloviny) obalíme v hladké mouce, osolených vejcích a strouhance smíchané se sezamovými semínky. Usmažíme dozlatova v kvalitním oleji, ozdobíme plátkem citrónu a snítkou petrželky. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.
½ menší kapusty, ½ balíčku sójové drti (nebo 250 g mletého robi masa), ½ balíčku sójového granulátu s příchutí šunky, zeleninový vývar, 250 g drcených ovesných vloček, 3 vejce, 1 větší nadrobno nasekaná cibule, 4 stroužky drceného česneku, pepř, sůl, majoránka, případně strouhanka, olej na smažení
Kapustu uvaříme v osolené vodě, necháme řádně okapat a rozsekáme či umeleme. V zeleninovém vývaru uvaříme sójové polotovary, scedíme a necháme řádně okapat. Vložíme do mísy a přidáme další suroviny. Pokud se nám zdá hmota příliš řídká, přidáme dle potřeby strouhanku. Tvarujeme karbanátky, které vkládáme do rozpáleného oleje a usmažíme.