Nabízíme vám pár jednoduchých kroků, které stačí dodržovat, aby si i celiak přišel na své.
Když budete připravovat bezlepková jídla pro návštěvu, je třeba zjistit, zda dotyčná osoba nemá ještě další intolerance nebo alergie.
Mezi nejběžnější patří intolerance laktózy (mléčného cukru), v tomto případě lze mléčné výrobky s laktózou včetně másla nahradit bezlaktózovými výrobky, které jsou běžně v obchodech v prodeji.
Pokud někdo trpí Histaminovou intolerancí, kdy už se jedná o nesnášenlivost více potravin, je ideální, aby si jídlo návštěva vzala s sebou. Nebo přesně určila, co může a nemůže, jak to má být přesně připraveno.
Další častou alergií je alergie na bílkovinu kravského mléka, v tomto případě je potřeba veškeré mléčné výrobky nahradit rostlinnými (např. kokosové mléko, rýžové, mandlové, sójové, tofu atd.).
50 g pohankové mouky, šťáva z ½ středního citronu, 50 g světlé chlebové bezlepkové směsi,
150 g bezlepkové směsi Jizerka, 85 g másla, 70 g cukru moučka, 85 g vepřového sádla,
1 vanilkový cukr, 2 žloutky
Na vále ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme asi 1 hodinu zchladnout v ledničce. Poté rozválíme těsto asi 3 mm tlusté a vykrajujeme srdíčka. Pečeme při 180 ºC do zlatova. Necháme na pečicím papíře vychladnout, pak teprve slepujeme rybízovou marmeládou.
100 g kokosové mouky, 160 g bezlepkové směsi Jizerka, 140 g másla, 80 g cukru moučka,
2 vejce, šťáva z poloviny středního citronu, 1 lžíce kakaa
Na vále ze všech surovin kromě kakaa vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dva díly a do jedné poloviny zapracujeme kakao. Poté rozválíme světlé těsto, na něm rozválíme proužky z tmavého těsta – vznikne strakatý plát těsta, ze kterého vykrajujeme asi 4 mm tlusté kytičky, postavičky a jiné tvary. Pečeme při 180 °C do zlatova. Sušenky jsou ihned měkké, nelámou se a nedrobí.
100 g másla, 100 g sádla, 100 g cukru moučka, 100 g lískových oříšků (jemně rozemletých),
1 vejce, 150 g bílé bezlepkové směsi, 220 g bezlepkové směsi Jizerka, citronová kůra
Na vále ze všech surovin vypracujeme jemné těsto, které vložíme na 20 minut do chladničky. Poté vytváříme válečky, ze kterých tvarujeme malé rohlíčky. Vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 ºC do zlatova.
Rohlíčky ještě na plechu sypeme cukrem, necháme zcela vychladnout a pak teprve přemístíme do krabice či rovnou na talíř.
My všichni chceme prožít svátky v klidu, pohodě a zdraví. Chceme, aby se k nám naši přátelé s radostí vraceli.
Přeji vám pohodové svátky, sváteční stůl plný dobrot a do nového roku 2019 pevné zdraví bez komplikací. A také spokojená bříška naplněná dobrotami.
Vladěna Halatová