V posledních letech se hodně hovoří o celiakii, chronické chorobě, kterou způsobuje nesnášenlivost vůči lepku. Jedná se o nesnášenlivost vůči přírodní bílkovině, která se vyskytuje v pšenici a příbuzných obilovinách, a tudíž i v potravinách z nich vyrobených.
Celiakie
Trpí jí asi pět lidí z tisíce, ale mnohý z nich o tom vůbec neví. Prostě je smířený s tím, že ho často bolí břicho a má těžké průjmy. Jakpak by ne, když neschopnost trávit lepek způsobuje zánět tenkého střeva a tím sníženou schopnost vstřebávat živiny.
Ten, kdo má celiakii potvrzenou, by se měl potravin s lepkem pokud možno vyvarovat. Jenže jsou situace, kdy je to těžké. Především o Vánocích. Celiak by rozhodně neměl podlehnout naléhání typu „dej si jen malý kousek, ono se nic nestane“. Ale stane. Zkazí si zbytek svátků intenzivním břichobolem. Rozhodně je lepší přizpůsobit sváteční lahůdky svému stavu.
Štědrovečerní večeře
RYBÍ POLÉVKA – zahustíme kořenovou zeleninou.
BRAMBOROVÝ SALÁT – prakticky bez problémů. Jen je třeba dát pozor na hořčici, některá může lepek obsahovat.
SMAŽENÝ KAPR NEBO ŘÍZEK – trojobal lze připravit z kukuřičné mouky, vejce a kukuřičné strouhanky (někdo používá i mouku z quinoy nebo pohanky).
Slavnostní vánoční oběd
HUSA – je bezlepková.
ZELÍ – zahušťujeme nastrouhanou bramborou.
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY:
×1 kg brambor ×2 vejce ×2 lžičky soli ×100 g rýžové krupičky ×100 g polohrubé rýžové mouky ×rýžová mouka na podsypání
Oloupeme a najemno nastrouháme brambory uvařené den předem ve slupce do poloměkka. Přidáme vejce, sůl, rýžovou krupičku a mouku. Důkladně propracujeme rukama. Hotové těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, pracovní plochu posypeme rýžovou moukou a poté vypracujeme knedlíky. Ihned je vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Bramborové knedlíky vaříme pod pokličkou 10–15 minut. Ideální je vařit knedlíky v páře.
Vánoční pečení
Existuje velká nabídka různých bezlepkových druhů mouky, ze kterých se dá péct a přidávat je do pokrmů. Je ovšem pravda, že nejsou laciné. Zdravotní pojišťovny však na úhradu bezlepkových potravin v různé míře přispívají.
VÁNOČKA
×200 g bezlepkové mouky ×200 g vlažné vody ×1–2 g droždí ×1 lžička cukru ×150 g mléka či kefíru (ten je lepší) ×5 žloutků ×140 g cukru (z toho 20 g vanilkového) ×citronová kůra ×125 g změklého másla ×300 g bezlepkové mouky ×3–4 g soli ×150 g rozinek a mandlí ×20 g másla na vymazání formy
Mouku, vodu, droždí a cukr večer smícháme, necháme hodinu kynout v teple a dáme v uzavřené nádobě na noc do lednice. Druhý den překlopíme směs do mísy a přidáme ostatní suroviny. Propracujeme. Pozor, těsto je poměrně lepkavé. Přesuneme jej do formy důkladně vymazané máslem a necháme několik hodin kynout. Poté pečeme asi hodinu na 180 °C, na poslední čtvrthodinu můžeme opatrně vyklopit na plech a dopéct bez formy. Pokud nemáme formu a chceme vytvořit klasickou pletenou vánočku, je možné do těsta přidat hrst chia semínek. Až nabobtnají a těsto zhoustne, vyválíme prameny a vánočku upleteme.
MEDVĚDÍ TLAPKY
×50 g tuku ×90–110 g bezlepkové mouky ×30 g cukru ×30 g mletých ořechů ×1 vanilkový cukr ×1 vejce ×1 lžička skořice nebo kakaa (případně obojí) ×1 lžička rozemletého hřebíčku ×tuk na vymazání formiček
Smícháme všechny suroviny, jako poslední postupně přidáváme bezlepkovou mouku, až vznikne tvárné těsto. Necháme asi hodinu odležet v lednici. Formičky vymažeme a do dvou třetin je naplníme odleželým těstem. Pečeme na 150–160 °C. Ještě teplé opatrně vyklepneme do směsi cukru obalíme. Necháme odležet v chladu a suchu.
MANDLOVÉ ROHLÍČKY
NA ROHLÍČKY: ×2 šálky namletých mandlí × ½ šálku másla ×2/3 šálku hnědého cukru ×1 vejce ×2 polévkové lžíce kokosové mouky × ½ čajové lžičky prášku do pečiva ךpetka soli × ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
NA VANILKOVOU POLEVU: ×2/3 šálku moučkového cukru× ¼ šálku šlehačky × ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
Předehřejeme troubu na 160 °C. Zvlášť smícháme rozemleté mandle a ořechy, kokosovou mouku, prášek do pečiva a sůl. V další míse vyšleháme máslo s cukrem a vanilkovým extraktem. Smícháme obsah obou mís a vypracujeme těsto. Z těsta tvarujeme malé rohlíčky a pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 15–18 minut, dokud nejsou lehce nazlátlé. Ztuhnou až po vychladnutí! Mezitím si připravíme polevu tak, že moučkový cukr vyšleháme se šlehačkou a vanilkovým extraktem dohladka. Vzniklou polevu natřeme na vychladlé cukroví.
OBILNINY, KTERÉ OBSAHUJÍ LEPEK: Pšenice, špalda, žito, ječmen, oves (s výjimkou certifikovaného bezlepkového).
OBILNINY, KTERÉ NEOBSAHUJÍ LEPEK: Jáhly (tj. proso), kukuřice, čirok, rýže a pseudoobilniny pohanka, amarant, quinoa.