Země, kde si bez těstovin skutečně život vůbec neumí představit, je samozřejmě Itálie. Podle některých pramenů je sem Marco Polo koncem 13. století dovezl z Číny, kde (vyrobené z rýžové mouky) je mají také ve velké oblibě.
Tuto teorii však na hlavu staví zmínka ve známé knize Římana Apicia již z 1.století našeho letopočtu, kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami. Nicméně bývaly spíše ozdobou tabulí bohatých vrstev.
Základním jídlem i pro ty nejchudší se staly až v 18. století, kdy byl vynalezen lis na těstoviny a začalo se pěstovat větší množství speciální semolinové pšenice. Ta obsahuje hodně lepku, který v těstovinách funguje jako pojivo (nemusí se tedy do těsta dávat vejce).
Těstoviny se vaří v nadbytku osolené a vroucí vody. Počítejte tedy s tím, že na 100 g těstovin je třeba do varu uvést asi 1,5 litru vody! V okamžiku, kdy se těstoviny vhodí do vroucí vody, voda přestane vřít. V zájmu co nejlepšího výsledku proto zvýšíme na chvíli příkon energie na maximum, pak ho zase stáhneme tak, aby voda vřela mírným klokotem. Dobře promícháme, aby se jednotlivé kousky neslepily.
Správná doba vaření bývá uvedena na obalu, ale přece jen je lepší těstoviny ochutnávat. Jakmile jsou “al dente” neboli na skus (znamená to, že se sousto v ústech hned nerozpadne, ale jakoby “zapruží” mezi zuby), co nejrychleji je slijeme, aby dále neměkly vlastní teplotou. Pokud jsou podávány ihned, nemusíme je proplachovat.
A věděli jste, že podávat přílohy uvařené na skus, není pouze výhodné kvůli zachování jejich chuťových vlastností? Dietologové to doporučují také kvůli nižšímu glykemickému indexu výsledného pokrmu. Díky němu vám pocit sytosti vydrží mnohem déle, než když se cukrová křivka v krvi zprudka vyšvihne a stejně rychle také spadne dolů. A to už se přece vyplatí pohlídat minutovník, nemyslíte?
Lidé z jižní Evropy, kteří s těstovinami vstávají a lehají, netrpí tak často jako my srdečními chorobami. Každý Ital vám potvrdí, že těstoviny zocelují tělo a jiskří ducha. Mají sice vysokou energetickou hodnotu, ale nízký glykemický index, takže dodávají energii a přitom nezatěžují inzulínový aparát. Vyhledávají je proto sportovci, kterým dodávají energii, ale jsou také mnohem vhodnější pro diabetiky než brambory nebo knedlíky.
Hodí se výborně i pro ty, kteří zápasí s váhou. Ovšem jen v úpravě, která sama není kalorickou bombou – tedy například doplněné rajčaty, cuketami, olivovým olejem a bazalkou. Pokud je přelijeme smetanovou omáčkou, jídlo se bohužel kaloriemi jen hemží.
Všechny naše recepty na těstoviny najdete ZDE