Sýr feta je nejznámější řecký sýr. Má bílou barvu a vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka. Poměr je zpravidla 70 : 30. Má vyšší obsah tuku a díky tomu, že zraje dva měsíce ve slaném roztoku, má slanou chuť. Sýr je měkký, drobivý a výživově bohatý. Jeho obsah tuku je kolem 40 až 50 %.
Můžete se setkat s tvrdým a měkkým typem sýru feta. Měkkou variantu volte, máte-li raději méně slané sýry. Tvrdá varianta je navíc kořeněnější a má výraznější chuť a vůni.
Tradiční sýr feta se ukládá do sudů (dřevěných či cínových). Má chráněný původ a smí se vyrábět jen v Řecku. Vyrábí se především na severu.
Sýr feta se využívá ve studené i teplé kuchyni. Chutný je v klasickém řeckém salátu a dalších zeleninových salátech. Přidává se rovněž do těstovin a používá se při zapékání různých pokrmů. Zajímavou chuť tvoří v kombinaci s melounem. V Řecku je oblíbeným předkrmem rovněž jeho smažená varianta.
Uveďme si alespoň některé:
Řecká kuchyně nabízí pestrou škálu chutí a můžete si ji zamilovat pro různé její pokrmy a ingredience. Třeba vám z nich všech nejvíce zachutná právě sýr feta.