Cukrovka se rozlišuje v několika typech:
O cukrovce se mluví také při poruše tolerance glukózy. Nejedná se však o cukrovku jako takovou – na druhé straně tato porucha často předchází diabetu II. typu.
Oba hlavní druhy cukrovky mají své typické průvodní děje. U diabetu I. typu se nejčastěji uvádí podrážděnost, časté močení a u dětí noční pomočování, abnormální žízeň, zvracení, hubnutí a celková tělesná slabost. Podobné průvodní děje má i diabetes II. typu, avšak navíc k nim přibývá zamlžené vidění, pomalé hojení ran, mravenčení nebo znecitlivění chodidel, zvýšený růst chloupků na obličeji a naopak snížení ochlupení na nohou. Dalším příznakem je snížené vnímání sladké chuti.
Spolu s cukrovkou často slýcháváme pojmy hypoglykémie a hyperglykémie. Hypoglykémie neboli příliš nízká hladina glukózy (krevního cukru) je způsobena příliš velkou dávkou inzulínu, nedostatkem jídla nebo jeho opožděním, nadbytkem cvičení nebo přílišnou konzumací alkoholu. Je provázena pocitem hladu, pocením, bušením srdce, závratěmi. V nejhorším případě může vést ke kómatu a smrti. Na druhé straně hyperglykémie, příliš vysoká hladina glukózy, může způsobit vážné poruchy srdce, ledvin, cév. Projevuje se vyprahlostí v ústech, zmateností, ospalostí, suchou kůží, zvracením či potížemi s dýcháním.
Léčba diabetu I. typu je založená na pravidelném příjmu inzulínu pomocí inzulínového pera nebo pumpy, která je vynikajícím pomocníkem hlavně pro mladé a aktivní pacienty. Nutná je samozřejmě i speciální dieta. Základem je pravidelná strava (5 až 6 jídel denně). Pacient musí pamatovat na omezené množství cukrů v potravě, zejména výrobků obsahujících sacharózu (kompoty, marmelády, cukrovinky). Kromě pravidelných lékařských kontrol je nutná také průběžná vlastní kontrola hladiny cukru v krvi pomocí glukometrů.
Podobně je tomu i při léčbě diabetu II. typu. Je potřeba snížit příjem tuků a cukrů. Do stravy je vhodné zařadit více ovoce, zeleniny, bílého masa a ryb. V dnešní době pacientům s cukrovkou svítá naděje – provádějí se první pokusy transplantace slinivky břišní a buněk Langerhansových ostrůvků, které produkují inzulín.
Pacient trpící cukrovkou si musí dávat pozor i při výběru potravin s označením DIA. Ne všechny totiž splňují přísné požadavky, kdy by výrobek měl místo řepného cukru (sacharózy) obsahovat neenergetická sladidla jako sacharin, aspartam nebo acesulfam. Výrobky s těmito sladidly mají nižší obsah energie než výrobky vyrobené se sladidly s obsahem fruktózy či jiných sacharidů.
Mezi fámy, kterými je cukrovka opředena, patří informace, že jedinci žijící s diabetem se nemohou věnovat sportu. Fyzická aktivita je potřebná a prospěšná také u těchto pacientů, jen je třeba přísně dbát na pravidelnost a disciplínu. Navíc se doporučuje vždy se věnovat fyzické aktivitě v doprovodu alespoň jednoho zdravého (a informovaného) člověka, který pacientovi s diabetem v případě potřeby pomůže. Pravidelný pohyb pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi, udržovat přiměřenou hladinu tuků v krvi a tím napomáhat k redukci hmotnosti, se kterou mají pacienti s diabetem potíže.
4 vejce, 100 ml mléka, 20 g másla, 100–150 g zelených bylinek (doporučujeme kopřivy, pažitku, mladé listy pampelišky, čerstvé listy mladého špenátu, petrželku nebo libeček), 15 g soli, 0,5 g mletého pepře
Bylinky dobře opereme a nasekáme na větší kousky. Osmahneme je na polovině rozpuštěného másla max. 2 minuty a vyjmeme na talíř. Rozšlehaná vejce smícháme s mlékem, podle chuti osolíme a opepříme. Na zbytku másla smažíme omelety, které po zacelení posypeme bylinkami. Omeletu složíme do trojúhelníčku a necháme dojít. Můžeme podávat také se šunkou či zasypané nízkotučným sýrem – jak vám vaše dieta dovolí!
1 balení rýžového papíru, 1 kg kuřecích prsou, 250 g mražené zeleniny, 100 g rýže, 1 dl bílého vína, olivový olej, kari koření, mletý pepř, sůl, směs koření na grilovanou zeleninu
Kuřecí prsa opláchneme a nakrájíme na menší nudličky, osmahneme je na rozpáleném olivovém oleji a zalijeme bílým vínem. Necháme zhruba 10 minut podusit a přidáme mraženou zeleninu. Směs promícháme a po 5 minutách okořeníme směsí koření na grilovanou zeleninu, opepříme a osolíme. Mezitím si uvaříme v osolené vodě rýži, poté ji scedíme a přidáme do hotové směsi kuřecího masa a zeleniny. Výslednou směs ochutíme kari kořením, dle chuti dosolíme a popepříme. Rýžový papír lehce namočíme (aby se s ním dalo manipulovat, ale zároveň nebyl příliš tvrdý), na jeho okraj lžící klademe masovou směs, papír zabalíme a jeho konce zakroutíme. Podáváme s ledovým salátem a rajčaty.