Jarní únava postihuje více či méně tři čtvrtiny lidí, mnohem víc jsou k ní náchylné ženy než muži. Odborníci mají jasno. Narozdíl od přírody jsme v zimě neodpočívali. Celý rok jedeme naplno, ve vysokém tempu. A prosinec? To byl pro většinu z nás místo adventního zpomalení a rozjímání jeden velký stres s přípravami na Vánoce, vánoční svátky samotné, oslavy konce roku. Mohl si snad organizmus odpočinout a nabrat sílu do dalšího roku? V lednu jsme pak začali sprintovat nanovo.
Naši předci v zimě dlouhé noci prospali a tím obnovovali síly, my sledujeme dlouho do noci televizi nebo pracujeme. Jsme díky tomu víc náchylní k virózám, chřipkám, bolestem kloubů, alergiím, dokonce nás také může trápit průjem nebo zácpa. Nemůžeme se soustředit, dochází ke špatnému spánku, náladovosti, bolestem hlavy, apatii a podrážděnosti a samozřejmě velké únavě. Četnější jsou infarkty a mozkové příhody. A nejvíc je příznaky jarní únavy postihovaná starší generace.
Nedělá dobře ten, kdo je přesvědčený, že ho proti jarní únavě zachrání tvrdý půst nebo drastická ozdravná kůra – ty nadělají více škody než užitku. Organismus oslabený dlouhou zimou je třeba dávat znovu do kondice postupně. Při překonávání jarní únavy je ideální spojit aktivity prospívající tělu a duši.
Mezi ty první patří především vhodná strava. Čím víc sníme ovoce a zeleniny, tím lépe. Beta-karoten, který udržuje dobrý zdravotní stav, najdeme v rajčatech, paprikách, mrkvi, meruňkách a listové zelenině. Chybí nám vitamín B6 a B1, které podporují imunitu. „B šestku“ najdeme v banánech, bramborách, listové zelenině, vlašských ořechách, slunečnicových semínkách, pohance. „B jedničku“ obsahují syrové ovesné vločky, fazole, brambory, listová zelenina, sušené ovoce. Ničí ji však káva a sladká a moučná jídla.
Imunitní systém samozřejmě posiluje vitamín C. Jeho největším zdrojem je ovoce (citrusy, kiwi, šípek, černý rybíz, jahody, meruňky, švestky) a zelenina (brokolice, zelená paprika, květák, brambory). Vitamin E pomáhá proti nachlazení, ale měl by také zpomalovat stárnutí. Do těla ho dostaneme konzumací mandlí, avokáda nebo špenátu. Selen brání únavě a zlepšuje koncentraci. Obsahují ho například celozrnné výrobky, česnek, droždí a rajčata. Zinek zvyšuje odolnost vůči nemocem a je součástí mořských plodů, vajec, dýňových jader nebo hořčice.
Z našich zdrojů vitamínů můžeme také sáhnout po černé ředkvi a v jarních měsících i po ředkvičkách. Máme po celý rok dostupné kysané zelí, které je vůbec nejkvalitnějším zdrojem prospěšných enzymů, vitamínů a minerálů a stopových prvků. Obsah chlorofylu pomáhá přijímat železo, zvyšuje schopnost těla produkovat hemoglobin. Ten zlepšuje přenos kyslíku, a to má vliv na regeneraci organismu a zpomalení procesu stárnutí.
Teď už máme na trhu čerstvou listovou zeleninu, bohatou na chlorofyl, hlávkové saláty, polníček, baby špenát, rukolu.
Do jídelníčku je vhodné vkládat první jarní byliny, jako je například řeřicha, mladé pampeliškové listy, kopřivy nebo pažitka. Důležitý je i dostatek tekutin, hlavně vody a bylinkových čajů. Cenu zlata pak mají nápoje a koupele z jarních bylinek.
Jaro je ideální příležitostí k dlouhým procházkám a dalšímu nenáročnému sportu, třeba pomalému běhu. Vytáhnout můžeme konečně kolo nebo kolečkové brusle. Pohyb je nezbytný pro to, aby se všechny minerály, vitamíny a další nezbytné doplňky stravy dostaly až do buněk. Ideální je, když se nám podaří vyrazit do přírody v době, kdy vysvitne slunce. Právě jeho svit potřebuje lidské tělo k vytváření chemických látek, které pozitivně ovlivňují náladu i k tvorbě vitamínu D, který významně posiluje imunitu.
A samozřejmě co nejvíc odpočíváme a dodržujeme sedmi-osmi hodinový spánkový režim.
Zelený nápoj
4 hrsti kopřivy dvojdomé, hrst listů řebříčku obecného, 3 hrsti jetele lučního, hrst smetánky lékařské, hrst listů jitrocele
Natrhané byliny umyjeme pod tekoucí vodou. Do mixéru nalijeme 0,5 vlažné vody. Mixujeme asi 5 minut, byliny postupně přidáváme. Směs necháme 2-3 hodiny louhovat, pak scedíme přes plátno a vlažné pijeme. Nápoj lze nechat maximálně do druhého dne v ledničce.
Bylinné čajové směsi na čištění krve
2 lžičky sušené směsi spaříme čtvrtlitrem vařící vody a necháme 15 minut ustát. Pijeme 2-3x denně.
Kopřivová kúra
2 šálky vody na každý šálek listů kopřivy
Listy kopřivy přivedeme s vodou k varu, hned stáhneme a necháme odpočinout přibližně 5 minut. Poté odvar scedíme a podle chuti osladíme, nejlépe medem. Popíjíme pokud možno co nejdřív po uvaření, protože studený může později zhořknout. Doporučuje se pít cca půl litru kopřivového čaje po dobu tří týdnů.
Spolu s tím každý večer provádíme koupele končetin – jeden den koupele rukou, druhý den nohou. Jeden den v týdnu ale všechny kopřivové procedury vynecháme.