Zdravý životní styl

Jak připravit domácí šípkový čaj?

Šípkový čaj pomáhá při nachlazení, působí proti únavě, celkově osvěžuje a zvyšuje odolnost proti infekcím. A nejlepší je připravený z vlastnoručně natrhaných a usušených šípků. Pojďme se tedy podívat na to, jak se takový domácí šípkový čaj správně připravuje

Již naše babičky věděli, že šípkový čaj umí posílit naši imunitu, vytáhne z člověka kdejakou virózu či nachlazení, je účinný proti únavě a celkově osvěžuje. Píval se dřív tedy spíš jaksi preventivně, byť kupříkladu s medem uměl „zabrat“ i ve fázi, kdy angína už vystrčila ostřejší růžky.

A jak se takový správný či “babiččin” šípkový čaj připravuje?

Jsou různé postupy. Někdo sušené šípky roztlouká v hmoždíři a na půl litru vody dává asi dvě polévkové lžíce této drti. Šípková drť se nejdřív nechá odstát aspoň půl hodiny ve studené vodě, pak se teprve vše uvede do varu, který má trvat asi dvě minuty. Opět se nechá tak čtvrthodinku odstát, poté se může hotový nápoj podávat.

Jiní zase drcené šípky přelijí vroucí vodou, a taky je asi dvě minuty vaří. Vývar je pak třeba nechat odstát déle.

K cezení drcených šípků musíme použít velmi husté sítko, ale daleko spíš nějakou látku (výborné bývaly originál látkové, ale už oprané dětské pleny), aby se do čaje nedostaly jemné chloupky, které plody šípků obsahují. A právě kvůli těm chloupkům se někdy šípkový čaj vaří ze šípků celých. V takovém případě se šípky musejí namočit do vody 24 hodin dopředu a teprve pak se krátce povaří. Rituál s alespoň půlhodinovým odstátím po uvaření platí i zde. Tento způsob je výhodný i v tom, že jednou již uvařené šípky se mohou znovu přelít studenou vodou a znovu povařit, neboť živin v nich ještě zůstalo dost. A cezení je samozřejmě nesrovnatelně jednodušší.

A ještě jedna poznámka. Máte-li šípkový čaj ze šípků, které jste si sami natrhali a usušili, víte, kde ty šípky rostly. Určitě je nebudete trhat u silnic, kde sice zjara šípkové keře krásně kvetou, ale v plodech pak může být olovo z automobilových emisí. A nebudete je trhat ani u pole, kde víte, že zemědělci práškovali. V každém případě se tedy vyplatí vyhlídnout si nějaký vhodně umístěný šípkový keř a trochu si během roku kontrolovat, co se kolem něho děje. Jedině pak máte jistotu, že šípky, z nichž čaj v dobré víře konzumujete, byly opravdu zdravé. A ta trocha časně podzimní poezie pak už přijde sama…

28 komentářů pro článek Jak připravit domácí šípkový čaj?

Jaroslav Petráš
Mám zkromný dotaz,proč se musí při přípravě šípkového čaje natrhané a rozdrcené šípky po vylouhování cedit přes jemné sítko aby tam nebyli ty zrníčka s těmi chloupky.Ty jsou tak škodlivé? Děkuji za případnou odpověd.
redakce
Dobrý den, pane Petráši, děkujeme za Váš dotaz. Chloupky z šípků odstraňujeme z toho důvodu, že u někoho mohou vyvolat dráždivé svědění sliznic v krku a ústech. S přáním krásného dne redakce www.coopclub.cz
Lada
Dobrý den, proč musí být šípky vysušené? Nemohu čaj připravit z čerstvých šípků? Děkuji Lada J.
redakce
Dobrý den, v našem článku jsme se věnovali přípravě čaje z usušených šípků, samozřejmě si jej ale můžete připravit i z šípků čerstvých. Dělá se to tak, že čerstvě natrhané šípky (celé, rozpůlené, rozdrcené nebo i rozmixované) zalijeme studenou vodou a necháme odstát do druhého dne, aby se vyluhovaly. Druhý den vodu i se šípky zahřejeme na 60 až 80° Celsia a při této teplotě necháme prohřívat nad ohněm zhruba 10 minut. Poté již jen přecedíme a pijeme. Takto připravený čaj má ještě vyšší obsah vitamínu C než z usušených šípků. S přáním krásného dne redakce www.coopclub.cz
Jaroslav Linhart
V dnešní době bezolovnatých benzínů se mi zdá strašení o olovu obsaženém v plodech rostoucích u silnice poněkud přitažené za vlasy
redakce
Dobrý den, pane Linharte, souhlasíme s Vámi, že doba těžkého olova z benzínových aut je pravděpodobně již za námi. Dokládají to i rozbory ovoce pocházejícího od silnic, které dělala Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Na druhou stranu si myslíme, že je přeci jen lepší nasbírat si šípky a další zdravé či léčivé plody a plodiny někde dále od prašných cest. S přáním krásného dne redakce www.coopclub.cz
Imrich Marton
Cesty, pri ktorých by sme mohli teraz zbierať šípky existujú niekoľko desaťročí, keď sme o bez olovnatom benzíne ani nechyrovali. A olovo ako také, má dobu rozpadu laický povedané veľmi veľmi dlhú, takže je veľmi ťažké hovoriť o tom že zber pri cestách v tejto dobe je už bezpečný.
Herec Eduard
Mám následujíci dotaz.V zahradě mám velkou popinavou ,červenou ruži.V současné době má krásn= velké šípky,asi 1,5-2cm velké.Nevím zda i tyto plody růže jsou zdraví prospěšné jako šipek polní?Pokud máte nějaké zkušenosti z těmito také šipky-poraťe. S pozdravem herec
redakce
Dobrý den, růže šípková (Rosa canina) - označovaná také jako psí růže - je opadavý růžový keř cíleně vyšlechtěný pro intenzivní sklizeň šípků, proto je jejich využití v podstatě shodné s obyčejnými plody šípkového keře. Nemusíte mít tedy žádný strach je používat. S přáním krásného pondělí Váš COOP Club
singerko
Mam otazku ohladom sipkoveho caju a jeho pripravy. Vsade sa pise, ze vitaminu C skodi toto, skodi mu hento (napriklad konktakt so zelezom, takze vitamin C "zomiera" ked kapustu krajam normalnym nozom, vadi mu ked zeleninu uvarim atd...). Tak mi pride, ze ten Vitamin C je vlastne dost citlive zvieratko. Ako to, ze mu neskodi v pripade sipkoveho caju, ked ho niekto prevari?
Michal
Dobry den, dekuji za hezky clanek. Mam dotaz, zda neni mozne ususene sipky (cele) delsi dobu nechat "probublavat" na mirnem ohni a vyhnout se tak dlouhemu louhovani celych 24 hodin predem. Dekuji za odpoved.
Mária
Chcem sa opýtať či sa môžu použiť na šípkový čaj šipky z bieleho popínavého kríka.Ďakujem
Michal
Dobrý den Dávkování sušených šípků 20g na litr a jak je to s čertvými? Cca 8 šípků je 20g a to se mi zdá dosti málo. Ikdyž si představím ubytek sušením o 50% tak nebude čaj slabý?
Vojtech
Dobrý deň , ja zbieram šípky ,ktoré po umytí a odstránení končekov z obidvoch strán balím do mikroténových sáčkov. Jedno balenie 50-60 ks šípok na 700 ml vody. Dávam ich do mrazničky na zimu. Zmrazené šípky dám do hrnca s vodou , privediem do varu a odstavím so šporáku. Čaj pijem po 20 min. Ak ho vypijem urobím si druhák, ktorý je oveľa chutnejší. Odporúčam , šípky popučiť pučidlom na zemiaky hneď po uvarení. S vitamínom C si nerobte starosti organizmus ho prijme iba také množstvo koľko mu je potrebné ostatné vylúči.
Karla Pozlerová
Dobrý den, naše babička vždy říkávala že se šípky mají sbírat až poté, co přejdou mrazem. Pak je sušila a z rozdrcených dělala čaj. O tom jsem však nikde nečetla. Jak to tedy je?
redakce
Dobrý den, šípky přešlé mrazem jsou sice sladší, ale nejsou příliš vhodné k sušení. Pokud je tedy nespotřebujete ihned, je lepší je sbírat před příchodem prvních mrazíků. S přáním krásného dne Váš COOP Club
Michal
Dobry den, musi se jako drtit ta seminka uvnitr sipku?
redakce
Dobrý den, drtit semínka není nutné. Stačí podrtit šípky jako celek. :o) S přáním krásného dne Váš COOP Club
Makak
olovnatý benzín se nepoužívá snad od roku 2001, takže olovnatých emisí se nikdo bát nemusí
Vítek
Dobrý den, podle jiných informací se šípkový čaj jen luhuje pro zachování vitamínů.
redakce
Dobrý den, máte pravdu - je to také jeden ze způsobů přípravy. S přáním krásného dne Váš COOP Club
Renata
Dobrý den, pred lety jsem v jednom zdravotním poradu slysela tézi, ze jsou chloupky z sípku skodlivé na srdce. Opravdu se v poradu mluvilo o tom, ze tyto chloupky jsou tak jemné, ze jsou schopny prostoupit stenami trávících orgánu a dostat se do krevního obehu. Pamatuji si toto upozornení velice dobre, protoze me zarazilo a odradilo od sbírání sípku, coz me dost mrzelo...Bylo to jeste v bezinternetové dobe, tak ze jsem nemela moznost navázání kontaktu a diskuzi.. Velice dekuji za Vasi odpoved.
Roman
Zdravicko. Mne bolo povedane ze vriacou vodou sa mozu ucinne latky znicit, preto zalievam 80° vodou
Alena
Sušene šípky podrtím v thermomixu, zaliji studenou vodou a louhuji přes noc. Ráno dám vařit na 95 °C, když stroj dosáhne teplotu, nechám povařit 2 minuty, mírně zchladím a scedím. Hotovo. Žádné chloupky neodstraňuji, cedník všechno chytí.
Zdeněk Čadan
Dobrý den. Proč se musí šípky na přípravu čaje vařit???Je to ta největší chyba co lidé dělají!!.Vitamín "C" se nemá rád vysoké teploty!!Ničí se vařením, smažením ,pečením i dušením. Čím je vyšší teplota a delší tepelná úprava, tím je "céčka" méně. Var ničí vše, to špatné i to dobré!!! (Na)Zdraví Zd.Čadan
redakce
Máte pravdu, nemusí se vařit. Toto je článek z roku 2016, novější (kde se šípkový čaj nevaří) máme zde: https://www.coopclub.cz/recepty/sipkovy-caj/ S přáním krásného dne Váš COOP Club
Michaela
Dobry den, stale nejak nemuzu dohledat informaci - kdyz rozdrtim sipky, tak vznikne smes i s temi seminky -tuhle smes tedy povarim, jak se udava cca 2 polevkovw lzice, coz nasledne precedim...? Je to mysleno tedy smes te vysusene duziny a seminek? To nemusim nijak vybirat ta seminka ne?
redakce
Dobrý den, přebírat semínka nemusíte, ale musíte je přecedit přes husté sítko, aby se do čaje nedostaly jemné chloupky, které plody šípků obsahují. Přejeme Vám krásné dny. Váš COOP Club


Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB