Již naše babičky věděli, že šípkový čaj umí posílit naši imunitu, vytáhne z člověka kdejakou virózu či nachlazení, je účinný proti únavě a celkově osvěžuje. Píval se dřív tedy spíš jaksi preventivně, byť kupříkladu s medem uměl „zabrat“ i ve fázi, kdy angína už vystrčila ostřejší růžky.
Jsou různé postupy. Někdo sušené šípky roztlouká v hmoždíři a na půl litru vody dává asi dvě polévkové lžíce této drti. Šípková drť se nejdřív nechá odstát aspoň půl hodiny ve studené vodě, pak se teprve vše uvede do varu, který má trvat asi dvě minuty. Opět se nechá tak čtvrthodinku odstát, poté se může hotový nápoj podávat.
Jiní zase drcené šípky přelijí vroucí vodou, a taky je asi dvě minuty vaří. Vývar je pak třeba nechat odstát déle.
K cezení drcených šípků musíme použít velmi husté sítko, ale daleko spíš nějakou látku (výborné bývaly originál látkové, ale už oprané dětské pleny), aby se do čaje nedostaly jemné chloupky, které plody šípků obsahují. A právě kvůli těm chloupkům se někdy šípkový čaj vaří ze šípků celých. V takovém případě se šípky musejí namočit do vody 24 hodin dopředu a teprve pak se krátce povaří. Rituál s alespoň půlhodinovým odstátím po uvaření platí i zde. Tento způsob je výhodný i v tom, že jednou již uvařené šípky se mohou znovu přelít studenou vodou a znovu povařit, neboť živin v nich ještě zůstalo dost. A cezení je samozřejmě nesrovnatelně jednodušší.
A ještě jedna poznámka. Máte-li šípkový čaj ze šípků, které jste si sami natrhali a usušili, víte, kde ty šípky rostly. Určitě je nebudete trhat u silnic, kde sice zjara šípkové keře krásně kvetou, ale v plodech pak může být olovo z automobilových emisí. A nebudete je trhat ani u pole, kde víte, že zemědělci práškovali. V každém případě se tedy vyplatí vyhlídnout si nějaký vhodně umístěný šípkový keř a trochu si během roku kontrolovat, co se kolem něho děje. Jedině pak máte jistotu, že šípky, z nichž čaj v dobré víře konzumujete, byly opravdu zdravé. A ta trocha časně podzimní poezie pak už přijde sama…
28 komentářů pro článek Jak připravit domácí šípkový čaj?