Tato bylinka stimuluje krevní oběh a lehce zvyšuje krevní tlak, zároveň ale uklidňuje naši mysl, odhání deprese, pocity úzkosti a uvolňuje vnitřní napětí. Pomáhá od bolestí nervového původu, jako jsou například některé typy migrény. Je vhodnou bylinou při nespavosti, najdeme ji v bylinných směsích pro uklidnění a posílení nervů. Výtažky této byliny v olejích a masážních krémech nacházejí svoje uplatnění při léčbě revmatu.
Rozmarýn můžeme užívat ve formě čaje, samotný nebo jako součást bylinné směsi. Relaxačního účinku docílíme i aplikací ve formě éterického oleje při aromaterapii. Pozor! Vnitřního užívání této bylinky a vdechování jejích éterických složek ve velkém množství by se však měly vyvarovat těhotné ženy a lidé trpící vysokým krevním tlakem.
Do pokoje, na balkón, na zahradu i do kuchyně vnese rozmarýn atmosféru slunného středomoří. (Latinský název “ros maris” znamená “mořská růže”, neboť ve své domovině divoce roste na skalnatých mořských pobřežích.) A o podobnou atmosféru bychom se měli snažit i při jeho pěstování.
Tato bylinka má ráda slunce a vápenité, velmi propustné půdy (raději neutrální či mírně zásadité). Ideální je pro ni v létě pobyt venku, na slunném, závětrném stanovišti, v zimě pak odpočinek při teplotě mezi 5 -15 °C.
Proto je lepší pěstovat ji v nádobách, ve kterých vypadá velmi pěkně, a na zimu ji přestěhovat na světlé, ale bezmrazé místo. Parádu udělá celoročně i v bytě, žádá však rosení. Je to trvalka, a abychom rostlinu udrželi hustou a ne příliš rozkošatělou, měli bychom ji pravidelně stříhat. Snadno se rozmnožuje vrcholovými řízky.
Lístky rozmarýnu můžeme k okamžité spotřebě sklízet po celý rok, největší sílu mají v období těsně před květem. Tehdy je vhodné ostříhat několik větviček z rostliny, svázat do menších kytiček a zavěsit k usušení. Suché lístky pak z dřevnatých stonků odrhneme a uložíme do dobře uzavíratelné nádoby. Podrtíme je nadrobno až těsně před upotřebením.
Rozmarýn se hodí do celé řady jídel, tradičně na maso a ryby, ale také do salátů, polévek, dresinků a omáček. Jeho aroma je nezaměnitelné při výrobě bylinných octů a olejů, které se dají jak přidávat do zeleninových salátů, tak používat k marinování masa a zeleniny.
Rozmarýn je také důležitou součástí provensálského koření. Zajímavé je, že grilované pokrmy získají aroma rozmarýnu, když mezi horké uhlíky vhodíme pár jeho snítek.
Recept na jehněčí na rozmarýnu naleznete ZDE
Recept na vepřové ramínko na česneku a rozmarýnu se nachází ZDE
Recept na pečené sardinky s česnekem a rozmarýnem je ZDE
Recept na domácí bylinkovou sůl je k nalezení ZDE
Recept na česnekové kuře máme ZDE
Recept na marinovaná a grilovaná vepřová žebírka je ZDE
Recept na grilovaná rajčátka na toastu najdete ZDE
Recept na francouzskou cibulačku s vínem se ukrývá ZDE
Recept na kuře na pivě máme ZDE
Recept na králíka na olivách se nachází ZDE