Rajčata se pěstují jako tyčkové a keříčkové, s celou škálou různých velikostí, tvarů a barev. Plodem je bobule, rajské jablko neboli rajčátko, zkráceně rajče.
Rajče je vytrvalá zelenina, jež není příliš náročná a dobře odolává chladu, lze jej proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem dosahuje menšího vzrůstu. Oblíbené je tedy i na českých zahrádkách. O jejich pěstování jsme psali již dříve – článek naleznete ZDE
Zralá rajčata jsou bohatá na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahují také vitamín B, E a K, z minerálních látek pak draslík, fosfor, vápník, chrom a hořčík. Z více než 90 % je tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Rajče má vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.
Rajčata jsou velmi vhodná jako základ zdravé stravy. Používají se i na různé redukční a očistné diety, neboť mají antioxidační účinky a chrání tělesné buňky před volnými radikály. Podle některých studií působí blahodárně i na problémy s prostatou. Dále jsou rajčata vhodná ve stravě osob s nemocemi srdce, krevního oběhu a poruchami látkové výměny. Rajče má antibakteriální účinky, působí močopudně, pomáhá při ateroskleróze a tukové degeneraci jater.
Biotin obsažený v rajčeti prospívá pokožce, vlasům i nehtům, kyselina listová podporuje krvetvorbu a vitamin C chrání srdce a posiluje imunitu.
Rajčata obsahují rovněž lykopeny – karotenoidy rajčat, které chrání ochranné membrány tělesných buněk. Lykopeny také propůjčují rajčatům červenou barvu. Právě lycopen je v posledních letech pod drobnohledem lékařů. Podobně jako beta karoten, je i lycopen silný antioxidant vážící volné radikály v organismu. Rajčata jsou jedním z nejbohatších zdrojů této látky a mnohé lékařské studie potvrdily, že u lidí konzumujících více rajčat se snižuje riziko nádorových onemocnění.
A v neposlední řadě se v rajčeti nachází tyramin, což je látka, které působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady. Pozor ale na nezralá rajčata! Ta mohou způsobit otravu organismu!
Recept na pikantní studenou rajčatovou omáčku (Salsu) máme ZDE
Recept na pikantní teplou rajčatovou omáčku (Salsu) naleznete ZDE
Recept na rajčata plněná sýrovou pomazánkou se nachází ZDE
Recept na rajčatový salát jsme pro vás sepsali ZDE
Recept na grilovaná rajčátka na toastu najdete ZDE
Recept na rajčata s mozzarellou je schovaný ZDE
Recept na nakládaná sušená rajčata najdete ZDE
Recept na rajčatovou polévku pro děti se ukrývá ZDE
Recept na studenou polévku Gaspacho jsme sepsali ZDE
Recept na rychlou rajčatovou polévku s těstovinami je ZDE
Recept na domácí kečup jsme připravili ZDE
Recept na špagety se sušenými rajčaty máme ZDE
Recept na domácí tortellini s rajčatovou omáčkou je ZDE
Recept na pálivé papriky plněné masem se nachází ZDE
Recept na rychlou rajskou omáčku naleznete ZDE
Recept na rajskou omáčku s masovými koulemi se ukrývá ZDE
Recept na zapečená rajčata po provensálsku je ZDE
Recept na koktejl Bloody Mary najdete ZDE
Rajská jablíčka můžeme rovněž sušit a nakládat – článek na toto téma (včetně dalších zajímavých receptů) jsme psali ZDE