Pro andské civilizace byla quinoa hned po bramborách druhou nejdůležitější plodinou. Inkové ji nazývali „matkou všech obilnin“ a incký vládce byl tradičně prvním, kdo každoročně zaséval její první nová semínka.
Quinoa existuje ve třech druzích. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť a podobá se rýži. Červená a nejméně obvyklá černá quinoa se od ní liší konzistencí – zůstávají v uvařeném stavu pevnější a křupavější. Červená quinoa má oříškovou příchuť a černá je pak ze všech třech druhů chuťově nejvýraznější.
Quinoa je ceněna hlavně díky své vysoké nutriční hodnotě. Obsahuje velmi vysoké procento rostlinných bílkovin, které příznivě působí na růst svalové hmoty a regeneraci poničených tkání. Kromě toho obsahuje řadu vitamínů (thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C) a minerálů (vápníku, železa, draslíku, zinku, hořčíku). Kombinace hořčíku a vápníku v ní obsažená pomáhá lepšímu spánku.
Quinoa má rovněž nízký glykemický index, proto zasytí na dlouhou dobu. Upravuje hladinu cukru v krvi a je tak ideální pro diabetiky.
Pro osoby nemocné celiakií bude důležitou informací to, že mouka z quinoi neobsahuje lepek, je tudíž vhodná pro jejich bezlepkovou dietu.
V neposlední řadě quinoa zvyšuje pohyblivost střev, čímž se zrychluje spalování tuků a podporuje vstřebávání výživných látek.
Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou, jež může být buď nasladko či naslano. Můžeme ji proto přidat do ovocných i zeleninových salátů, zapéct se zeleninou, masem i sýrem, přidat do polévky, nebo také z ní uvařit kaši či nákyp. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a mlékem nám vznikne chutná a velmi zdravá snídaně.
Ze zralých semen se rovněž mele mouka, která má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou nebo kukuřičnou moukou, a to na pečení chleba, lívanečků a různých sušenek.
Z celých semen se v neposlední řadě připravuje pálenka „chica“.
Quinou vaříme podobně jako rýži (pro 1 osobu: 2 šálky vody na 1 šálek obiloviny) po dobu 14 až 18 minut. (Před vařením ji rovněž můžeme nechat na asi 2 až 4 hodiny ve vodě naklíčit, čímž zvýšíme její nutriční vlastnosti.) Quinoa varem absorbuje vodu, proto pravidelně promícháváme, aby se nepřipálila. Quinoa je správně hotová, je-li poloměkká a uprostřed jemně křupavá, kolem zrnka se uvolní bílé klíčky. K jejímu ochucení použijeme jakékoliv koření či zeleninu.