Punče připravujeme z ovoce, ovocných šťáv, lihovin, vína a koření, přičemž hotový punč má obsahovat kolem 30 % alkoholu. Jako koření se v punči používá skořice, hřebíček, zázvor, kardamom nebo vanilka. K dochucení pak můžeme použít citronovou a pomerančovou kůru.
Pro přípravu punčů dáváme vždy čerstvou svařenou vodu. Do hotového horkého punče naléváme lihovinu jako poslední (těsně před podáváním), aby alkohol a aroma rychle nevyprchalo. Horký punč naléváme do předehřátých punčových nebo čajových sklenic, případně do sklenic s kovovou objímkou. Před naléváním do sklenic vložíme nejprve kovovou lžičku, abychom zabránili prasknutí skla. Horký punč je nápoj zimních měsíců, který se servíruje až po jídle nebo samostatně pro zahřátí.
750 ml čaje, 200 g cukru, 3 bio pomeranče, 1 bio citron, celá skořice, 2 hřebíčky, 500 ml červeného vína, 2 dl tuzemáku
Připravíme si čaj, který nalijeme do velkého hrnce. Osladíme jej cukrem, přidáme nastrouhanou kůru ze dvou pomerančů a z půlky citronu, skořici, hřebíček a to vše vaříme asi pět minut. Poté přelijeme sítkem do jiné nádoby, přidáme víno a opět zahřejeme k varu. Nakonec vše odstavíme, přidáme šťávu z pomerančů a citronu, přilijeme tuzemák a zamícháme. Podáváme ve vyhřátých sklenicích.