Tato náhražka masa pocházející původem z Asie není jako jedna z mála vyrobena ze sóji, ale výhradně z pšeničného lepku. Není proto vhodná pro bezlepkovou dietu.
Ačkoliv! Bílkovinný koncentrát seitan je upravený tak, aby neobsahoval škrob, jeho trávení probíhá tedy převážně v žaludku a nezatěžuje organismus více, než je třeba. Mnozí odborníci jej tedy doporučují i lidem, jejichž zažívání je obvykle vůči lepku netolerantní.
Seitan je vhodné zařazovat do jídelníčku díky jeho nízkému obsahu kalorií i cholesterolu a naopak vysokému podílu bílkovin.
Seitan je možné upravovat stejně jako jakékoliv maso – nejčastěji se využívá jako maso na guláš, řízky i špízy, ale oblíbený je i v asijské kuchyni. Vynikající jsou zeleninové směsi se seitanem podávané s těstovinami, nebo jako náplň do tortil.
Výhodou je podstatně kratší doba úpravy. Oproti ostatním náhražkám masa do sebe seitan snadno nasákne chuť i vůni ostatních ingrediencí a koření. Proto si jej rychle oblíbíte při používání do jakéhokoliv receptu.
Seitan je v obchodech k dostání nejenom ve své přírodní, tj. neochucené variantě, ale také s nejrůznější příměsí koření, nebo jako polotovar – nejčastěji ve formě karbanátků. Tuto masovou náhražku si můžeme snadno vyrobit také v domácích podmínkách.
Na domácí seitan budeme potřebovat: 1 kg hladké mouky a 1/2 l studené vody.