Kvašení patří mezi přirozené způsoby konzervace. Při této konzervaci bez přítomnosti kyslíku se škroby a cukry v zelenině a ovoci přemění pomocí mléčných bacilů (laktobacilů) na kyselinu mléčnou.
Kvašená zelenina je velmi prospěšná pro zdraví našich střev. V nich sídlí neuvěřitelné množství bakterií, které pečují o náš trávicí a imunitní systém, ale také ty, které ho narušují.
Kyselina mléčná vyživuje bakterie k našemu tělu prospěšné, zvyšuje obranyschopnost a brání naše tělo před těmi špatnými bakteriemi. Může dokonce zastavit množení škodlivých bakterií, jako je třeba salmonela.
Zmíněné živé mikroogranimy (laktobacily) dále produkují mnoho enzymů, které mají příznivý vliv na trávení. Díky kvašení se rovněž v zelenině neboli pickles zvyšuje obsah některých vitamínů (hlavně vitamínu C a B) a snižuje obsah toxických látek až o 95 %.
Zároveň jsou kvašené potraviny lépe stravitelné a působí jako přírodní antioxidanty.
Pusťte se s námi do výroby kvašené zeleniny – není v tom žádná věda. Stačí totiž dodržet následující pravidla:
Recept na domácí kvašenou zeleninu máme ZDE
Recept na domácí chlebový kvásek se nachází ZDE
Recept na výrobu domácí kombuchy objevíte ZDE
Recept na korejský salát kimchi je ZDE
Recept na domácí kváskový chléb naleznete ZDE
Recept na domácí kváskové koblihy se ukrývá ZDE
Recept na domácí jahodový jogurt najdete ZDE
Recept na domácí meruňkový jogurt je ZDE