Tofu je potravina pocházející z Číny, která se vyrábí srážením sojového mléka.
U nás ho seženete v prodejnách se zdravou výživou, ale i v mnoha běžných obchodech. Tofu zakoupíte v měkké či tvrdé podobě. Vedle neochucené varianty se vyrábí s rozmanitými příchutěmi. Přírodní tofu je takřka bez chuti a díky tomu vám nabízí široké možnosti využití.
A proč právě tofu by mělo být součástí zdravého jídelníčku? Je významným zdrojem bílkovin a zároveň má jen málo tuků a sacharidů a neobsahuje žádný cholesterol. Tím se hodí pro redukční diety, ale i do jídelníčku sportovců. Mezi pozitiva této potraviny patří i její snadná stravitelnost.
Tofu je dále bohaté na vápník a z dalších minerálů a vitamínů v něm obsažených si ještě jmenujme hořčík, železo a vitamíny skupiny B, E.
Díky svému obsahu vápníku a bílkovin je vhodnou podporou prevence osteoporózy a nemocí kloubů a svalů. Jeho zařazení do jídelníčku se rovněž doporučuje lidem s vysokým krevním tlakem a cholesterolem.
Koupíte-li si tofu poprvé, může ve vás vzbuzovat nedůvěru. Možná vůbec netušíte, jak ho vlastně zužitkovat. Možností je ale spoustu.
Oblíbené jsou různé zeleninové saláty či pomazánky, ale klidně se pusťte i do náročnějších receptů – různých placiček, speciální číny, omáček atd.
Zauzené tofu si třeba nakrájejte na kostičky a dejte si ho k vínu jako alternativu sýrů, které jsou podstatně tučnější.
Pokud chcete vyzkoušet domácí výrobu tofu ze sójových bobů, pomůže vám náš recept zde