Pravlastí pohanky seté je jihovýchodní Asie a ještě konkrétněji himalájská údolí, chráněná před větrem. Odtud se tato obilnina, jejíž pole nepřehlédnete, protože má krásná bílá až bělorůžová kvítka, rozšířila postupně do celého světa. Oblíbená je v Rusku, Indii, Číně, Japonsku, Polsku, Francii nebo Kanadě, kde si javorovým sirupem hojně zalívají pohankové lívance.
Tataři by se asi divili, že se v minulém století místo královny stala popelkou našeho jídelníčku. Protože nás však naše chátrající tělesná schránka v posledních letech nutí přemýšlet nad tím, co máme na talíři, prožívá nyní pohanka grandiózní návrat. Ti, kteří se nad pouhým vyslovením názvu pohanka ušklíbli, se často poté, co ochutnají některý z mnoha pohankových pokrmů, stávají jejími věrnými příznivci.
Pohanková zrna obsahují draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan a zinek. Skrývají však také vitamíny B1, B2, niacin, E a C. Velmi důležitou složkou pohanky je cholin, který regeneruje jaterní buňky poškozené různými chorobami a alkoholem. Je zajímavá vysokým obsahem vlákniny, vyváženou skladbou aminokyselin, podílí se na snižování hladiny krevního cholesterolu a bojuje proti ateroskleróze. Zejména diabetici a osoby s poruchou metabolismu jistě oceňují, že je to bezlepková obilnina.
A především je pohanka nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který má blahodárný vliv na cévy v celém lidském organismu. Zmírňuje potíže s křečovými žílami na nohou a spolu s vitamínem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Umí zmírňovat následky žaludečních a dvanácterníkových vředů, střevních nádorů, léčí hemeroidy… A tak bychom mohli pokračovat dále.
Pohanku stačí pouze spařit vařicí vodou (na jeden díl pohanky dva díly vroucí vody), dvě tři minuty povařit (až se voda vsákne) a nechat pod utěrkou nebo pokličkou nabobtnat. Poté z ní můžeme připravovat polévky, hlavní jídla, pomazánky, moučníky, a dokonce i vánoční cukroví. Nevěříte? No tak ji vyzkoušejte…
Recept na vařenou pohanku s petrželkou naleznete ZDE
Recept na pohankové palačinky s hermelínem jsme připravili ZDE
Recept na zdravé vanilkové rohlíčky z pohankové mouky je ZDE
Recept na houbového kubu z pohanky máme ZDE