Kombucha je čajový nápoj, o jehož pozitivních účincích na náš střevní mikrobiom není pochyb. Tento fermentovaný nápoj nemusíte jen kupovat v obchodech se zdravou výživou, ale můžete si ho doma vyrábět sami. Poradíme vám jak.
1 mateční kombuchu, nebo zhruba 4 dceřinné kombuchy
1/10 hotového nápoje z předešlé dávky (popř. u koupené násady použijeme kvasný roztok v sáčku)
třtinový cukr, popř. med
silný černý čaj (Ceylon, Darjeeling….)
vodu
+ velkou silnostěnnou sklenici (pečlivě vymytou horkou vodou!), NEkovové (!) nástroje (např. dřevěnou lžící nebo vařečku), ubrousek a gumičku
- Uvaříme opravdu silný černý čaj. Na pětilitrovou sklenici kombuchy použijeme 4 horké litry vody a 10 sáčků černého čaje (popř. 5 lžic sypaného černého čaje).
- Čaj necháme chladnout. V průběhu chladnutí ho osladíme cukrem (nejlépe třtinovým). Na 4 litry čaje dáme 350 až 400 g cukru. Toto množství cukru je důležité, protože houba kombucha se jím bude v průběhu kvašení živit a převářet jej pomocí laktobacilů na kyselinu mléčnou. Kdo by chtěl použít med, dávkujeme asi 100 g na 1 litr čaje.
- Do hotového (zcezeného, rozmíchaného a oslazeného) čaje teplého zhruba 35 stupňů Celsia dáme 10% minulého nápoje kombuchy z předešlé várky (popř. koupené či darované várky) – zhruba 1/2 litru – a naposledy zamícháme. Nepoužíváme žádné kovové nástroje, ani sítko.
- Do takto připraveného (asi 30 stupňů teplého nápoje) vložíme omytou houbu kombuchu – hladkou a bělejší stranou nahoru. Dbáme na to, aby i naše ruce byly čisté.
- Sklenici překryjeme kouskem látky či ubrouskem a stáhneme gumičkou. Kombucha bude kvasit, proto ji nesmíme uzavřít víčkem. Musí dýchat, ale nechceme, aby se do ní dostaly nečistoty.
- Sklenici přemístíme na teplé, klidné místo, pokojové teploty (zhruba 22 až 24 stupňů Celsia), kam nesvítí přímé slunce. Kombuchu nemícháme, jen pozorujeme a necháme kvasit.
- Po zhruba 1 týdnu (můžeme mít určenou třeba každou neděli) kvašení houbu vyndáme a opatrně omyjeme pod tekoucí vodou. U mateční houby se objeví každý týden vždy jedna dceřinná vrstva kombuchy – budou se spojovat k sobě. Pozor dáváme opět na kovová sítka či dřez. Kdo chce, může nápoj zcedit přes sítko, ale není to nutné. Vzniklý nápoj je perlivý, má sladkokyselou chuť a chutná výtečně.
- Stranou si dáme 10% nápoje (tedy opět asi 1/2 litru) na další várku a zbylé 4 litry uchováváme v ledničce, kde se zastaví (zpomalí) kvasný proces. Z ledničky si každý den odlijeme množství nápoje podle chuti. Nejlepší je 2 dl ráno a 2 dl večer.
- Do nápoje určeného do ledničky můžeme přidat například kousek zázvoru, zrníčka kávy, nebo různé ovoce. Kombucha tak získá aroma přidaných surovin.
- Celý proces znovu opakujeme – tedy voda na čaj, cukr, kombucha nápoj i houba… Houbu můžeme po čase i oddělit a někomu darovat. Starší kombuchu můžeme také vyhodit a nechat si jen tu novější. Pozor si také dávejte na to, aby se kombucha kromě kovových věcí nedostala do styku se saponáty a teplotou nad 40 stupňů Celsia.
Pokud kombuchu nějakou dobu neděláte, je nejlepší houbu uchovávat v ledničce, kde vydrží bez problémů i několik týdnů. Naopak kdybyste chtěli vyrobit z kombuchy domácí kombuchový ocet, nechte ji v čaji třeba 14 dní.
9 komentářů pro článek Pěstujeme doma kombuchu