Náš organizmus je vlastně velmi složitý stroj, který potřebuje energii, aby mohl fungovat. Energii získáváme jídlem. Jenže přijímáme takové potraviny nebo tak upravené, že nám energii sice dodají, ale zároveň nám škodí.
Byla chytrá, ta Chytrá horákyně, když v pohádce Boženy Němcové na otázku moudrého krále, co je na světě nejsladší, odpověděla – spánek. Ale ono nejde jen o to, že je sladký (ne vždy tomu tak je). Především ho potřebujeme, abychom zregenerovali organizmus. Probudit se dobře vyspaný je potřeba, abychom zvládli všechny každodenní úkoly.
Bohatá vánoční a sváteční tabule je pro většinu z nás důvodem, proč se v lednu vyhýbat váze obloukem. Nejde však jen o kila navíc, ale i o to, že náš organizmus dostal během konce roku hodně zabrat a teď volá po nápravě.
Naši předkové nechávali na podzim kvasit zelí či okurky, které pak konzumovali po celou zimu. Možná přitom ani nevěděli, jak moc dělají pro své zdraví. Kvašením totiž vznikají laktobacily, které výrazně posilují zdraví našich střev a tím i zlepšují naši celkovou imunitu.
Narozeninové a jiné oslavy mnozí pojímají velmi bujaře. Ovšem ty následky – bolest hlavy, nevolnost, slabost, sucho v ústech… Co s tím? Podívejme se na nějaké rady, jak se zbavit kocoviny.
Na každém konci je nejhezčí to, že něco nového začíná. Prvního ledna se tedy pro velkou část smrtelníků naskytne příležitost, jak změnit svůj život k lepšímu. Ne snad že by po celý rok byla zásadní životní změna nemožná, avšak na začátku další roční etapy jde už o jakýsi celosvětový sport, jehož je třeba se zúčastnit.
Do jídelníčku je dobré ji začlenit alespoň dvakrát do měsíce. Je to totiž velmi zdravá potravina s bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny. Mohou si na ní pochutnat také lidé trpící nesnášenlivostí lepku. Obsahuje kyselinu listovou, velké množství železa, hořčíku a také draslíku. Přispívá tak k detoxikaci organismu, možná i proto se může zdát po silvestrovských oslavách jako dobrý vyprošťovák.