Zdravý životní styl

Vyberte si z 372 článků

Amarant chrání naše klouby, chrupavky a svaly

Pojďme si posvítit na laskavé semínko (amarantu se totiž přezdívá také laskavec), které v našem jídelníčku ještě příliš nezdomácnělo. A to je škoda, protože v sobě skrývá pokladnici zdraví pro všechny generace.
Číst dále »

Pohanka regeneruje játra

Naši předkové dobře věděli, že pohanka, kterou k nám údajně při svých nájezdech dovezli ve 13. století Tataři, je velmi zdravá. Proč se nazývá pohanka, je tedy nabíledni. Jejímu odolnějšímu druhu se říkalo tatarka.
Číst dále »

Kakao je dobré na srdce

Kakaové boby obsahují značné množství antioxidantů flavonoidů, které mají vliv na ochablé lidské cévy. V kakau se jich skrývá dokonce víc než v červeném víně!
Číst dále »

Čokoláda je zdravá!

Čokoláda není zbytečná mlsnota. Již v 19. století jeden slavný přírodovědec tvrdil: „Nikde jinde příroda nevtěsnala takové množství živin na tak malý prostor, jako to udělala v případě kakaových bobů.“ Současné výzkumy to jen potvrzují.
Číst dále »

Hrušky odstraňují jedovaté látky z těla

Hrušky konzumovali lidé již před více než 3000 lety. Odvar z hrušek nebo hruškových křížal se odpradávna podával při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí. Hrušky také neutralizují a z těla vylučují těžké kovy, jako je olovo, rtuť nebo kadmium.
Číst dále »

Jablka chrání před infarktem

Jablka provázejí lidstvo doslova od nepaměti. Přece utržení jablka ze stromu poznání bylo prvotním hříchem lidského pokolení. Zlaté jablko zdobené drahokamy se stalo součástí symbolů královské moci. Aby ne, pod zdánlivě obyčejnou slupkou se skrývá přímo pokladnice výživných látek a lahodných chutí.
Číst dále »

Bulgur prospívá našim nervům

Bulgur je předvařená a nalámaná celozrnná pšenice, která se používá (obdobně jako rýže nebo kuskus) na přípravu dalších pokrmů. Má oříškovou chuť a voní po obilí. Protože nenadýmá a je lehce stravitelný, můžeme bulgur podávat i dětem.
Číst dále »

Tymián tlumí kašel

Tymián najdeme v mnoha mezinárodních kuchyních (například mexické, španělské, francouzské), kde bývá součástí tradičních pokrmů. Málokdo ale ví, že tymián je také léčivá bylinka, která zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a používá se při nachlazení a kašli.
Číst dále »

Příprava na zimu začíná v létě

Naši předci uměli po tisíciletí žít v souladu s přírodou. V létě jedli, co se právě urodilo, a v zimě, co se dalo uskladnit. Vstávali se sluncem, chodili spát se slepicemi. Vůbec to z pohledu lidské historie není tak dávno, kdy jsme to změnili.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky