Zdravý životní styl

Vyberte si z 375 článků

Čekanka stimuluje játra a žlučník

Tuto dvouletou rostlinu znali už staří Řekové a Římané. Naše babičky či prababičky pak používaly rozdrcený pražený čekankový kořen jako kávovou náhražku – cikorku. Dnes se čekanka salátová pěstuje v Evropě, severní Africe i Asii a její rychlené puky se sklízejí od zimy až do jara.
Číst dále »

Chřest podporuje krvetvorbu

Víte, že chřest můžeme koupit zelený, bílý či fialový? Bez ohledu na barvu jsou však jeho účinky na zdraví přímo zázračné! Je důležitý pro správné hormonální procesy v těle, obnovu a omlazování buněk a krvetvorbu, ale i pro naši mentální kondici, zdravý spánek, paměť a pevné nervy.
Číst dále »

Růžičková kapusta prospívá pleti i vlasům

Růžičková kapusta je skvělým pomocníkem při hubnutí – podporuje vylučování vody z těla, pomáhá detoxikaci organismu a odplavování odpadních látek. Kromě toho zlepšuje i kvalitu naší pleti a vlasů. K dostání je od podzimu do jara a vykouzlit se z ní dají v kuchyni opravdu divy.
Číst dále »

Zdravá chvilička Petra Havlíčka

Ing. Petr Havlíček absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, obor technologie potravin. Tento známý specialista na zdravou výživu spolupracoval např. s běžkyní Kateřinou Neumannovou nebo desetibojaři Tomášem Dvořákem a Romanem Šebrlem. Nám zde dnes prozradí, jaké jsou mýty kolem zdravé výživy.
Číst dále »

Bambusové výhonky

Bambus roste v tropických a subtropických oblastech Asie, Afriky a Ameriky. Musí se rychle sklízet a zpracovat, rychle totiž dřevnatí. Bez bambusových výhonků si snad ani žádnou asijskou kuchyni nelze představit.
Číst dále »

Zdravé recepty od našich čtenářů

Zdravá strava má vliv na léčení alergií, kožních nebo očních nemocí, neurózy a mnohých dalších chorob. Nebojme se proto nahradit například do karbanátků maso uvařenou a pomletou sójou (sójovými boby) a k tomu naservírovat oblohu ze syrové zeleniny.
Číst dále »

Artyčoky regenerují játra a žlučník

Naše prababičky znaly mnoho druhů zeleniny, na níž se časem jaksi pozapomnělo. Příkladem mohou být artyčoky, které se podávaly třeba dušené na másle nebo plněné nádivkou z telecího masa a bílého vína. Dnes navíc poznáváme, jak moc jsou artyčoky zdravé.
Číst dále »

Není drůbež jako drůbež

Drůbeží maso je jemné a křehké, je zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Navíc hrabavá drůbež má nižší energetickou hodnotu a je lehce stravitelná. Jeho kvalitu ale samozřejmě ovlivňuje krmení, druh a stáří opeřence.
Číst dále »

Fenykl pomáhá proti nadýmání

Fenykl je podobný kopru a jeho plody a semena mají charakteristickou vůni a sladkou chuť podobající se anýzu. Fenykl pomáhá při kašli, semena pak proti nadýmání a pro podporu tvorby mléka u kojících matek.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky