Bez pohybu se živé organismy prostě neobejdou. Člověka pohyb provází od narození až do konce života. A pokud ho máme nedostatek, naše tělo chátrá, přidávají se různé choroby.
Své zdraví bychom si měli chránit každý den, ne na něj začít myslet, až když nastanou problémy. Přečtěte si proto naše rady, jak se udržet v dobré kondici přiměřeným pohybem a čemu věřit či nevěřit ve zdravé výživě.
Odjakživa slýcháme, že luštěniny jsou zdravé a měli bychom je proto pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Nicméně nestačí pouze jednou do měsíce uvařit čočku s párkem či hrachovou kaši. Dnes na trhu objevíte nepřeberné množství chutných druhů luštěnin, o kterých jste třeba ještě ani neslyšeli, přesto mnohé z nich dokážou, co do obsahu bílkovin a jiných zdraví prospěšných látek, plně nahradit třeba i takové hovězí maso. Pojďme se tedy společně podívat, jaké benefity vašemu tělu mohou tyto superpotraviny přinést a které luštěniny určitě stojí za vyzkoušení.
Do jídelníčku je dobré ji začlenit alespoň dvakrát do měsíce. Je to totiž velmi zdravá potravina s bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny. Mohou si na ní pochutnat také lidé trpící nesnášenlivostí lepku. Obsahuje kyselinu listovou, velké množství železa, hořčíku a také draslíku. Přispívá tak k detoxikaci organismu, možná i proto se může zdát po silvestrovských oslavách jako dobrý vyprošťovák.
Ani vánoční čas není obdobím, kdy můžeme zcela zapomenout na správnou životosprávu. Měli bychom mít přes veškerá lákadla, která na nás číhají v podobě vánočních hodování, na mysli právě svoje zdraví. Věřte, že když místo neustálé konzumace vánočního cukroví vyrazíme ven na procházku, naše tělo nám jen poděkuje.
Nejpopulárnější obyvatel českých rybníků je spjatý s vánočními svátky stejně jako ozdobený stromeček. Usmažený v trojobalu je nejoblíbenějším štědrovečerním pokrmem. Co letos obměnit zvyklosti a naservírovat kapra v méně obvyklé podobě?
V posledních letech se hodně hovoří o celiakii, chronické chorobě, kterou způsobuje nesnášenlivost vůči lepku. Jedná se o nesnášenlivost vůči přírodní bílkovině, která se vyskytuje v pšenici a příbuzných obilovinách, a tudíž i v potravinách z nich vyrobených.
Také máte pocit, že se z Vánoc stává dostih za co největším množstvím dárků pro kdekoho? Předhánění se v závodech o nejuklizenější domácnost a o co největší počet druhů napečeného cukroví? Měsíc se štveme, honíme, ponocujeme. S úderem štědrovečerní večeře vplujeme do absolutního nicnedělání, kdy jen konzumuje výsledky našeho snažení a porovnáme je s výsledky lopotění v jiných domácnostech. Jednoduše řečeno – přejídáme se.