Zdravý životní styl

Vyberte si z 373 článků

Cibule čistí cévy a tepny

Cibule je nejběžnějším druhem zeleniny, bez níž se neobejde snad žádná kuchyně. Přidává se do polévek, je nedílnou součástí většiny omáček, používá se při pečení masa, do salátů, pomazánek, zapékaných pokrmů. A navíc je velice zdravá.
Číst dále »

Česnek snižuje tlak i cholesterol

Česnek se již odpradávna používá jako vnitřní dezinfekce či jako účinný pomocník při nachlazení. Dále pomáhá omezit množství cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak a chrání před bakteriálními a plísňovými infekcemi. Nejnovější studie navíc dokazují, že konzumace česneku snižuje o 50% riziko onemocnění rakoviny žaludku.
Číst dále »

Jedlé kaštany pro celiaky i diabetiky

Již v minulosti byly kaštany využívány jako krmivo pro zvířata a potrava pro lidi, než se rozšířilo pěstování brambor. Málokdo ale ví, že jedlé kaštany jsou velmi zdravé – kromě jiného neobsahují fruktózu ani glukózu (tím pádem je mohou konzumovat i diabetici) a jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu.
Číst dále »

Víte, co jsou to batáty?

Batáty jsou sladké oranžové brambory, které se pěstují v tropických oblastech Ameriky, ale dostaneme je i u nás. A protože jsou nejen opravdovou pochoutkou, nýbrž také velmi ceněné pro svou nutriční hodnotu, nebojte se je vyzkoušet.
Číst dále »

Myrobalány třešňové neboli lidově špendlíky

V druhé půli léta se již mnohé stromy prohýbají pod úrodou ovoce. Stačí se jen natáhnout a trhat. Součástí tradiční české kuchyně jsou například výborné a velmi zdravé žluté špendlíky, které se hodí na výrobu marmelád, povidel či jemného destilátu.
Číst dále »

Máte rádi řecký jogurt?

V českých obchodech najdete různé suroviny a pochutiny typické pro rozmanité mezinárodní kuchyně, nevyjímaje řeckou. Dostupný nám je i klasický řecký jogurt. Patříte i vy mezi jeho příznivce?
Číst dále »

Melouny pomáhají hubnout

Není mnoho lidí, kteří by neměli rádi meloun. Není divu. Je to velmi lahodná zelenina (ne ovoce!), jejíž název pochází z řečtiny a znamená “velké jablko”. Melouny jsou navíc velmi zdravé – pomáhají odbourávat toxické látky z těla a jsou mimořádně prospěšné, chceme-li se podrobit dietní kúře.
Číst dále »

Jahodové mámení

Čerstvě natrhané jahody – opojná sladká vůně, která se pojí s létem víc než cokoliv jiného. Znáte ve svém okolí vůbec někoho, kdo tohle červené ovoce nezbožňuje?
Číst dále »

Léčivé jahodové recepty

Jahody vždy představovaly vždy nejenom laskominu, která se rozplývá na jazyku, ale i ovoce s léčivými účinky. Kromě plodů, které jsou přímo zázračné například na dnu, jsou léčivé i listy jahodníků, jež se používají na nemoci ledvin a močových cest.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky