Zdravý životní styl

Vyberte si z 370 článků

Je libo rum nebo tuzemák?

Každý pátý vypitý panák lihoviny v ČR je tuzemák. V českých lidových moudrostech se dokonce objevilo rčení: “Komu smrdí rum, tomu smrdí práce.” Ti znalejší ale vědí, že tuzemák není rum, protože se nevyrábí z cukrové třtiny a nezraje v dubových sudech, ale rodí se z bramborového lihu.
Číst dále »
0 komentářů

Trápí vás alergie?

Příroda je vlastně pěkně záludná – zatímco s příchodem tepla pookřeje, mezi lidmi jsou tací (a je jich bohužel čím dál víc), kteří se jarními a letními měsíci doslova prokýchají a prokašlou: alergici. Pro pylového alergika je nejdůležitější znát spektrum pylů, na které je přecitlivělý a přizpůsobit jim své aktivity.
Číst dále »
0 komentářů

Hořčice jako lék

Hořčice má divnou barvu, divnou konzistenci a ani vůně není kdovíjaká. Přesto se bez ní neobejdeme. Co by bez této pochoutky znamenal párek? Potkáváme ji u stánků s klobásami při pozdních nočních návratech. Dodává šmrnc nejrychlejší večeři na světě. Kouzlo by ztratily i romantické chvilky u táboráku, kdy buřtíky rozvírají své špičky a z konců prutů k nám neopakovatelné vůně vysílají své signály.
Číst dále »
1 komentář

Když se řekne čatní

Čatní či čatný (anglicky chutney) je tradiční pochutinou indické kuchyně, které dochucuje základní jídlo. Je to vlastně hustá omáčka připravená z ovoce a zeleniny, zpravidla s rozinkami, česnekem, cibulí, hořčicí, octem a dalšími přísadami.
Číst dále »
0 komentářů

Znáte všechny druhy hořčice?

Hořčici znali již staří Římané a hořčice jako taková patří mezi nejstarší a nejoblíbenější pochutiny. Její anglický název mustard je odvozen od latinského mustum ardens neboli palčivý mošt. Věděli jste ale, že hořčičná semena existují bílá, černá a hnědá?
Číst dále »
0 komentářů

Rozinky prospívají zubům i dásním

Jistě víte, že rozinky jsou sušené plody vinné révy. Možná ale nevíte, že podle nejnovějších výzkumů sladké a lepkavé rozinky neškodí zubům ani dásním, ale naopak prospívají jejich zdraví. Zabraňují totiž růstu a ulpívání bakterií na dásních a na povrchu zubů.
Číst dále »
0 komentářů

Jarní detox podomácku

Prostředí, ve kterém žijeme, není příliš příznivé pro náš organismus. Kromě kyslíku a dusíku, které jsou nezbytné k dýchání, vdechujeme prach a nejrůznější zplodiny z průmyslové činnosti, nekvalitního topení, dopravy. Přijímáme řadu chemických látek v potravě, v tekutinách, v lécích, které užíváme. To vše vede k postupnému snižování obranyschopnosti organismu a ke zvyšování náchylnosti k nemocem. Zejména po zimě, která tělo sama o sobě unavila a vyčerpala, je proto žádoucí provést jeho očistu.
Číst dále »
0 komentářů

Sbírání bylinek na jaře

Léčivé bylinky se nemusí sbírat jen v létě a na podzim. Taková fialka nebo podběl rostou totiž právě na jaře. Poradíme vám, jak je sušit a skladovat a jak si z nich po usušení doma udělat například čajovou směs proti kašli.
Číst dále »
0 komentářů

Vaříme ze zdravých tuků

Snažíte se žít zdravěji a chcete také shodit pár kilo před letním vystavováním se v plavkách? Cítíte těžkost po jídle, máte pocit zavodnění a chcete svůj jídelníček trošku více vyvážit? Pokud se hodláte zbavit přebytečných tuků, rozhodně to neznamená, že byste tuky jako takové měli ze své stravy vyřadit nebo je ve velkém omezovat.
Číst dále »
1 komentář

Vyhledávání článků

Rubriky