Zdravý životní styl

Vyberte si z 372 článků

Nebojte se jíst víc luštěnin

Odjakživa slýcháme, že luštěniny jsou zdravé a měli bychom je proto pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Nicméně nestačí pouze jednou do měsíce uvařit čočku s párkem či hrachovou kaši. Dnes na trhu objevíte nepřeberné množství chutných druhů luštěnin, o kterých jste třeba ještě ani neslyšeli, přesto mnohé z nich dokážou, co do obsahu bílkovin a jiných zdraví prospěšných látek, plně nahradit třeba i takové hovězí maso. Pojďme se tedy společně podívat, jaké benefity vašemu tělu mohou tyto superpotraviny přinést a které luštěniny určitě stojí za vyzkoušení.
Číst dále »
1 ledna., 2025

Jaké známe druhy čočky?

Do jídelníčku je dobré ji začlenit alespoň dvakrát do měsíce. Je to totiž velmi zdravá potravina s bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny. Mohou si na ní pochutnat také lidé trpící nesnášenlivostí lepku. Obsahuje kyselinu listovou, velké množství železa, hořčíku a také draslíku. Přispívá tak k detoxikaci organismu, možná i proto se může zdát po silvestrovských oslavách jako dobrý vyprošťovák.
Číst dále »

Poznáváme luštěniny

Hrách, cizrna, čočka, fazole, ale i vigna nebo boby. Že vám to všechno přijde podobné? Není! Pojďte se s námi podívat na více či méně známé luštěniny.
Číst dále »

Zdravý život o Vánocích

Ani vánoční čas není obdobím, kdy můžeme zcela zapomenout na správnou životosprávu. Měli bychom mít přes veškerá lákadla, která na nás číhají v podobě vánočních hodování, na mysli právě svoje zdraví. Věřte, že když místo neustálé konzumace vánočního cukroví vyrazíme ven na procházku, naše tělo nám jen poděkuje.
Číst dále »

Kapr v méně obvyklé podobě

Nejpopulárnější obyvatel českých rybníků je spjatý s vánočními svátky stejně jako ozdobený stromeček. Usmažený v trojobalu je nejoblíbenějším štědrovečerním pokrmem. Co letos obměnit zvyklosti a naservírovat kapra v méně obvyklé podobě?
Číst dále »

Vánoce bez lepku

V posledních letech se hodně hovoří o celiakii, chronické chorobě, kterou způsobuje nesnášenlivost vůči lepku. Jedná se o nesnášenlivost vůči přírodní bílkovině, která se vyskytuje v pšenici a příbuzných obilovinách, a tudíž i v potravinách z nich vyrobených.
Číst dále »

Zdravější vánoční pečení

Také máte pocit, že se z Vánoc stává dostih za co největším množstvím dárků pro kdekoho? Předhánění se v závodech o nejuklizenější domácnost a o co největší počet druhů napečeného cukroví? Měsíc se štveme, honíme, ponocujeme. S úderem štědrovečerní večeře vplujeme do absolutního nicnedělání, kdy jen konzumuje výsledky našeho snažení a porovnáme je s výsledky lopotění v jiných domácnostech. Jednoduše řečeno – přejídáme se.
Číst dále »

Vánoční pečení bez lepku

Vánoce máme spojené s vůní vanilky a dalšího koření, které přidáváme do všemožných druhů vánočního cukroví. Ať už jste věrni svým rodinným receptům, nebo zkoušíte stále nové a nové laskominy, nemusíte se strachovat, že o tyto perly zůstanou ochuzeni členové rodiny a hosté, kteří musejí dodržovat bezlepkovou dietu.
Číst dále »

Boj s nachlazením a posílení imunity

Svěží vítr podzimu a zimy často přináší víc než jen krásu padajícího listí a zasněžené krajiny. Pro mnohé přináší totiž i nástup nachlazení, které nám způsobuje nepříjemnosti a nepohodlí. Vyzbrojeni znalostmi a několika osvědčenými lidovými prostředky však můžeme posílit svůj imunitní systém a zůstat odolní.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky