Zdravý životní styl

Vyberte si z 375 článků

Řeřicha zvyšuje imunitu

Řeřicha pochází z Orientu, ale pěstovala se i ve starověkém Egyptě a již v dobách antiky se používala proti kurdějím. I my dnes víme, že její léčivé schopnosti jsou ve srovnání s její drobností opravdu velké – pomáhá vyléčit nachlazení či záněty močových cest a celkově stimuluje náš imunitní systém.
Číst dále »

Jídlo podle ročních období

Každé roční období přináší v našich končinách jiné klima, které bychom měli respektovat, i co se týče stravování. Co zrovna venku roste, je právě to, co naše tělo potřebuje. Například v létě tělo potřebuje ochladit, a tak sáhneme po čerstvém ovoci a zelenině, které v tomto období dozrává. V zimě naopak potřebujeme zahřívat a vyživovat naše ledviny, jež jsou podle tradiční čínské medicíny radiátorem našeho těla. Proto jíme uskladněnou kořenovou zeleninu, zatímco čerstvé saláty omezíme na minimum.
Číst dále »

Antibiotika ze spíže

Při zápalu plic nebo jiné vážné nemoci se samozřejmě léčíme antibiotiky, která nám předepíše lékař. Na řadu obtíží je však možné zaútočit přírodními antibiotiky. Nemají žádné negativní vedlejší účinky, neničí „dobré“ bakterie a navíc posilují imunitu.
Číst dále »

Seznamte se s infrasaunou

Venku si ještě teplo neužijeme, tak kde se pořádně ohřát? Zamiřte do sauny. Že je pro vás ve finské sauně moc velké horko, které vám vadí, či dokonce není vhodné vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu? Alternativou je infrasauna.
Číst dále »

Vyzkoušejte červenou rýži

Červená rýže patří mezi speciální celozrnné (tedy neloupané) rýže. Tím, že nebyla zbavena své slupky a klíčku, ukrývá v sobě mnohem více vlákniny a cenných látek. Barvu má zrzavě hnědou, její chuť je skvěle oříšková.
Číst dále »

Quinoa pomáhá k lepšímu spánku

Quinoa (čteme kinoa) neboli merlík čilský je rostlina pocházející z jihoamerických And, jejíž semena se používají jako obilnina. Tato drobná kulatá zrnka quinoi se často na první pohled zaměňují s kuskusem nebo amarantem.
Číst dále »

Cizrna předchází stárnutí

Cizrna se podobá velkému hrachu. Je k dostání celá nebo půlená, připravují se z ní nákypy, polévky a dušené pokrmy. Na Středním východě patří cizrna mezi základní potraviny, je však součástí i mnoha evropských a orientálních pokrmů. Navíc je velmi zdravá a proto bychom ji měli jíst co nejčastěji.
Číst dále »

Ach, ty karpály!

Taky vás občas brní prsty na rukou, zvlášť na té, kterou víc používáte? Stane se vám, že vám z ruky vypadne hrneček? Budí vás bolest zápěstí ze spaní? Tak to jste zřejmě další pěšák v armádě těch, kteří trpí syndromem karpálního tunelu.
Číst dále »

Jak se otužovat?

Jste zimomřiví a rádi si v zimě přitopíte, nebo “něco vydržíte“? Nejenže nadměrným topením utratíte spoustu peněz, ale není to ani zdravé. Začněte raději s otužováním. Poradíme vám, jak na to.
Číst dále »

Vyhledávání článků

Rubriky