Oves kupodivu starověké kulturní národy neznaly, na jejich polích se vyskytoval víceméně jako plevel. Teprve v raném středověku jeho přednosti objevili Slované, od nichž jejich zkušenosti převzali Germáni a Keltové. Dnes se ve střední Evropě pěstuje až 50 druhů ovsa. Ovesné vločky nejrůznějších úpravách zůstaly doposud denní stravou například ve Velké Británii, skandinávských zemích a ve Švýcarsku.
“Oves je důležitý pro čich a chuť. Pro zdravé lidi je oves radostí. Podporuje totiž radostnou pohodu a upřímnou otevřenost. Pleť zkrásní a svaly budou pevné a zdravé.” Tak vychvaluje před staletími abatyše Hildegarda obilninu, která si u nás na rozdíl od jiných zemí jen pomalu znovu dobývá pozici, která jí právem náleží.
Ovesné vločky, které se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek, jsou ceněny především pro svůj obsah bílkovin, tuků, minerálních látek, vitaminů skupiny B, vápník, železo, fosfor a lecitin. Jsou vynikající pro rostoucí organismus, a proto je často vaříme dětem. Velký význam mají i pro sportovce a lidi vyvíjející tělesnou aktivitu.
Mají antidepresivní účinky, takže pomáhají odbourávat stres, skleslost, špatnou náladu a nervové potíže, pomáhají regulovat činnost hormonů. Prospívají rekonvalescentům, při vyčerpání a únavě organismu, při nechutenství.
Lékaři je vychvalují i proto, že obsahují důležitou vlákninu, která příznivě ovlivňuje střevní funkci, a dokonce preventivně působí proti rakovině tlustého střeva. Její doporučené denní dávky činí 20 – 40 g, ale my přijímáme ve stravě zhruba poloviční množství.
Kaše z ovesných vloček nebo samotné vločky, které si připravíte ke snídani, pomáhají hubnout. Ten, kdo si je dá, má menší sklon se v průběhu dne přejídat, protože značný obsah kvalitní vlákniny zvyšuje pocit sytosti.
Dietologové zjistili, že oves neobsahuje jen nerozpustnou, ale také rozpustnou vlákninu. Ta snižuje hladinu cholesterolu v organismu a tím i riziko kornatění cév nebo srdečních nemocí. Zároveň zabraňuje stahování cév, ke kterému obvykle dochází, když si dopřejeme tučné jídlo. Navíc obsahuje tocotrienoly, antioxidanty, které na nás působí podobně jako vitamín E. To znamená, že jsou užitečnou prevencí proti vzniku zhoubných nádorů a ateroskleróze.
Ovesné vločky čistí organismus vnitřně, ale i vně. V kosmetice se proto používají k léčbě ekzémů a jiných kožních problémů. Přinášíme vám tři tipy na použití ovesných vloček v kosmetice:
Hrnek ovesných vloček namočíme ve vodě, mléku nebo bílém jogurtu, dáme na gázu a tu přiložíme na dvacet minut na obličej nebo na jiné části těla postižené ekzémem, vyrážkou, pupínky.
Z ovesných vloček můžeme připravit také účinné tonikum, kterým omýváme pleť po dokonalém očištění obličeje. Připravíme ho tak, že lžíci vloček vaříme pět minut v 250 ml vody, slijeme a tonikum je hotové. Můžeme uchovat několik dní v lednici.
Vločky nám pomohou také v boji s vráskami – budeme potřebovat pouze mléko a vločky. Do hrnečku nasypeme vločky, ty přelijeme mlékem, promícháme a směs dáme do lednice (aby mléko nezkyslo) luhovat do druhého dne. Pak vločky přecedíme a výluh je hotový. Obličej si nejprve důkladně vyčistíme a poté výluh nanášíme na vrásky. Necháme zaschnout, naneseme další vrstvu a celý tento postup ještě několikrát zopakujeme. Necháme působit a pak obličej pořádně umyjeme vlažnou vodou.
V běžných obchodech se s ovesnými vločkami, které jsou sympatické i příznivou cenou, setkáváme pravidelně. Ve velkých supermarketech v odděleních zdravé výživy a ve specializovaných obchodech pak najdete i další obilninové vločky jako pšeničné, ječné, žitné či pohankové, které jsou rovněž doslova nabité zdravím. I z nich můžete zdárně kouzlit v kuchyni.
Vločky prosejeme a zbavíme drti. Na sucho je opražíme v troubě na plechu či na pánvičce. Pak je zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem (na hrnek vloček asi tak tři hrnky vody), lehce osolíme a vaříme do měkka. Na kaši opražíme cibulku, nebo jinou dušenou zeleninu. Chceme-li kaši na sladko, přidáme k povařeným vločkám spařené rozinky. Kaši posypeme kokosem, praženými oříšky, slunečnicovými či dýňovými semeny. Obměnou může být vmíchání dušeného ovoce. Vločky však můžeme přidávat do polévek i do těsta.