Rod salmonel je značně rozvětvený a tvoří jej kolem 2 200 typů. Některé jsou přenosné jenom mezi lidmi, některé mezi zvířaty. Třetí skupina, schopná škodit jak v lidské, tak i zvířecí říši, je největší a způsobuje onemocnění s názvem salmonelóza.
Bakteriím salmonely se dobře daří při pokojové teplotě, ovšem dobře snášejí poměrně široké teplotní rozmezí (5 až 60 °C). Takže krátké prudké osmahnutí nebo ohřátí v troubě jim nemůže uškodit. Z masa je nejčastějším zdrojem nákazy drůbež, a to i mražená. Při přípravě jídla je nutno mít na zřeteli, že všechny části masa musí být vystaveny teplotě vyšší, než jsou bakterie salmonely schopné přežít. Uvnitř „růžové“ neboli polosyrové maso je značně rizikové.
Salmonelám se také velice líbí ve vejcích. Nebezpečí přichází v podobě volských ok, vajíček do skla, domácích majonéz a mnohých omáček, kde se vajíčka používají buď tepelně neopracovaná, nebo jen velmi minimálně. Infikovaný je zejména povrch skořápek, a proto se můžeme nakazit například i syrovou zeleninou, pokud s bakteriemi přišla do styku.
Po invazi baktérií do organismu a proražení imunitního štítu ještě nějakou dobu trvá, než se onemocnění projeví. Obvykle již za několik hodin však nemocného postihne horečka až 39 °C, nevolnost a zvracení, křečovité bolesti břicha a úporný zelenavý průjem s příměsí hlenu a krve. Masivní úbytek tekutin a minerálních látek může způsobit dehydrataci organizmu.
Určité procento lidí jsou tzv. asymptomatičtí bacilonosiči. Znamená to, že i když jsou bakterie salmonely přítomné v jejich zažívacím traktu, nevyvolávají žádné příznaky nemoci. Vylučování bakterií stolicí po čase ustává samo a nevyžaduje žádnou speciální léčbu. U malé části pacientů s onemocněním žlučníku a žlučových cest přetrvává toto bacilonosičství měsíce a k úplnému vyléčení je nutné přistoupit k odstranění žlučníku.
Nekomplikovaný průběh nemoci se léčí v domácím prostředí a spočívá v podávání tekutin a dodržování šetřicí diety. Ideálními tekutinami jsou čaje, minerální vody nebo iontové nápoje pokojové teploty. Velkou chybou je absolutní hladovka. Je vhodná dieta zaměřená na doplnění chybějící energie a důležitých minerálních látek (hlavně draslíku) bez dalšího zatěžování trávicího traktu. Od banánů, vařené rýže a sucharů se k plnohodnotné stravě směřuje velmi pomalu.
Před onemocněním nás může ochránit jedině hygiena. Spočívá v pečlivém omývání rukou a jiných částí těla, které mohly přijít do kontaktu s infikovanou potravinou. Hygiena v kuchyni obnáší správný výběr a uchovávání potravin. Pracovní nástroje, zejména nože, mohou být také hodně nebezpečné. Na vyvolání infekce u zdravého dospělého člověka stačí takové množství vaječného žloutku, které zůstane na noži po rozkrojení volského oka!
1 komentář pro článek Nebezpečná salmonelóza