Řecký jogurt je druhem jogurtu, při jehož výrobě dochází k cezení přes tkaninu či papír. Díky tomu se odstraní syrovátka a jogurt je hustší. Vyrábí se především ve Středomoří, na Blízkém východě, ale i v jižní Asii.
Tradiční řecký jogurt je z ovčího mléka, ale v našich obchodech se běžně setkáte s výrobky z kravského mléka.
Na řeckém jogurtu si můžete pochutnat jako na zdravé svačince – samotné či s ovocem, ale pokud zrovna neřešíte svou linii, dejte si ho třeba se sirupem či si z něj vytvořte jiný chutný dezert.
Řecký jogurt budete také potřebovat, chcete-li si připravit klasické řecké tzatziky – předkrm či omáčka.
Že pořád ještě nevidíte rozdíl mezi řecký a klasickým bílým jogurtem? Od klasických jogurtů se řecký na první pohled liší hustější konzistencí a je také tučnější než klasický bílý jogurt.
Řecký jogurt obsahuje dvakrát více bílkovin. Zaženete jím hlad, což oceníte při redukci váhy. I když počítejte s tím, že má více kalorií a tuků.
Existuje však i odtučněná verze vyráběná z nízkotučného mléka. Vhodným zdrojem bílkovin je řecký jogurt i pro sportovce.
Od klasického bílého jogurtu se dále liší tím, že obsahuje méně sacharidů (je tím pádem vhodný pro diabetiky) a díky své textuře se dá nejen konzumovat samostatně, ale používá se i v kuchyni při přípravě různých pokrmů.
Také nedáte dopustit na řecký jogurt, nebo s ním ještě nemáte zkušenosti, ale chcete ho zkusit? Pozorně si vybírejte. V obchodech jsou rozmanité řecké jogurty a některé jsou pouze náhražkou. Neřiďte se proto jen cenou. Obecně jsou řecké jogurty dražší, což je dáno jejich kvalitou a složitější výrobou.