Fialku známe všichni jako jarní voňavou květinu. Má sladkou velice výraznou chuť. Hodí se skvěle jako ozdoba k tmavým masům, jednohubkám, do salátů, polévek či nanuků.
Všechny ingredience smícháme dohromady a přidáme fialky. Necháme v lednici odležet 1 den. Podáváme s celozrnným pečivem nebo jako zdravé jednohubky servírované na okurce.
Na másle si osmažíme cibuli a přidáme k ní čerstvé květy. Po chvíli zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme cca 10 minut. Z másla a mouky si připravíme jíšku, kterou zahustíme polévku. Osolíme a opepříme. Na talíři ozdobíme čerstvě nakrájenou pažitkou.
Pampelišku můžeme využívat jak k přípravě ozdravných čajů, tak do pokrmů. Buď si jejími věty ozdobíme zeleninový salát, nebo z ní můžeme vyrobit pampeliškové víno či je osmažit na oleji.
Nejdříve si svaříme 2 litry vody s cukrem a necháme vychladnout. Ve zbytku vody si spaříme pampelišky a necháme den odstát. Citrony si nakrájíme na kolečka a vložíme do velké sklenice. Zalijeme je svařenou vodou s cukrem i vodou z pampelišek a přidáme rozdrobené droždí. Necháme cca 5 týdnů odstát. Poté můžeme konzumovat.
Pampelišky si omyjeme. Smícháme vejce s mlékem. Pampelišky obalíme ve vejci s mlékem a poté v mouce. Osmažíme na oleji dozlatova. Pro lepší chuť smažíme na kokosovém oleji.
Jsou to např. měsíček, maceška, levandule, růže, sedmikrásky, orchidej, karafiát či květy černého bezu. A jaké jsou vaše oblíbené?