Květák se těší vcelku velké oblibě a mnozí si jej spojují především s obalováním, polévkou nebo květákovými placičkami. Věděli jste ale, že je to velmi prospěšná surovina, která se ve velkém dá konzumovat i při zdravém životním stylu a dietě?
Neobsahujte totiž téměř žádný tuk a jen velmi malé množství sacharidů, je tedy hlavně v poslední době upravován na všechny možné způsoby a nahrazuje tak například klasickou rýži nebo třeba těsto na pizzu, díky čemuž si tak můžete na těchto pokrmech pochutnávat, i když se zrovna snažíte docílit letní postavy do plavek.
Pro svůj podíl vody a značné množství biolátek patří k nejzdravějším zeleninám. Pozoruhodný je vysoký obsah kyseliny listové, jež je nepostradatelná pro růst buněk a krvetvorbu. Květák je také obzvlášť bohatý na vitamin C, draslík a kyselinu nikotinovou, navíc obsahuje stopové prvky zinek, měď, jód a fluor.
Vědci z univerzity v Georgetownu nedávno prokázali, že se u mužů, kteří mívají na talíři alespoň jednou týdně květák, snižuje o 52 procent riziko nádoru prostaty. Stejné poznatky získali rovněž čínští odborníci u žen v souvislosti s rakovinou prsu.
Domácí druhy květáku jsou v prodeji od června do listopadu, v ostatních měsících je dovážen převážně z jižní Evropy. Při jeho nákupu dbáme, aby hlávka byla pevná, bílá a bez otlaků, listy nezvadlé.
Čerstvý neomytý květák v perforovaném mikrotenovém sáčku vydrží v chladničce asi deset dní, ale můžeme ho také předvařit a poté zamrazit. I v krátce povařeném květáku zůstává poměrně vysoké množství vitaminu C.
Květák chutná vařený, přelitý máslem či jemnou bešamelovou omáčkou, ale také dušený, zapékaný, gratinovaný a samozřejmě smažený. Tuto zeleninu můžeme i konzervovat (nakládat do slaného či octového nálevu) a poté použít na přípravu salátů či předkrmů.
1. Při konzumaci květáku nevynecháváme ani malé lístky, které přiléhají k hlávce, protože obsahují ještě mnohem více vitaminů a minerálů než samotná hlávka.
2. Květák je lépe vařit v nezakrytém hrnci, protože pod poklicí se mohou hromadit sirné složky květáku, které mohou nepříjemně zapáchat a ovlivnit i jeho chuť.
3. Některé lidi může konzumace květáku nadýmat, což můžeme ovlivnit přidáním česneku, kmínu nebo koriandru.
Recept na květákovou polévku s nivou a opraženou slaninou je ZDE
Recept na zapékaný květák s bešamelem naleznete ZDE
Recept na květák se strouhankou máme ZDE
Recept na květák smažený s cornflakes podávaný s hořčičnou omáčkou je ZDE
Recept na květákové placičky s uzeným sýrem jsme pro vás připravili ZDE
Recept na květák po marocku můžete vyzkoušet ZDE
Recept na květákový závin z listového těsta máme ZDE
Recept na květákové kari jsme připravili ZDE