Kuskus je jedna ze základních potravin severoafrické kuchyně, jež si získává stále větší oblibu i u nás. Jedná se jemnozrnnou těstovinu ve tvaru drobných kuliček, která se vyrábí ze semoliny – druhu tvrdé bílé pšenice.
U nás se vyrábí již průmyslově jako sušený instantní produkt, který při vaření nabobtná. Ovšem v Africe se můžeme setkat ještě s tradiční výrobou, kdy se kuskus rozprostře, postříká slanou vodou, aby nebyl příliš vlhký a utvořil hrudky. Ty se lehce dlaněmi rozdrobí asi na milimetrové kuličky. Malé kuličky se vytřídí a celý postup se opakuje, dokud není krupice připravená. Schnoucí krupice se postupně spojuje a vytváří typická kuskusová zrníčka.
Kuskus se používá při přípravě nejrůznějších zeleninových pokrmů, jako příloha k masům nebo na sladko s ovocem, oříšky a rozinkami. V Africe vám do něj nezapomenou přidat tradiční koření Harissa (ostrá směs česneku, koriandru, kuminu, papriky, soli, chilli papriček a olivového oleje).
Kuskus obsahuje vlákninu, bílkoviny, tuk, sacharidy, vitamíny (obzvláště B a E) a také minerální látky – tiamin, niacin, vápník, železo a fosfor.
Je velmi výživný, snadno nás zasytí a dodá nám energii, ačkoliv má jen minimum tuku. Podporuje trávení a je vhodný při hubnutí či jako součást zdravého životního stylu.
Nejlepší je vybírat celozrnný kuskus, který má tmavší (hnědou) barvu a obsahuje i slupku zrna. Má více účinných látek, především pak vlákniny.
Základní příprava kuskusu je velice jednoduchá a nenáročná.
Kuskus nasypeme do misky, pokapeme trochou olivového oleje a promícháme. Zalijeme horkou vodou zhruba 2 cm nad úroveň kuskusu (poměr vychází 1:2) a přiklopíme. Necháme 5 až 10 minut odstát a máme hotovo.
Recept na papriky plněné kuskusem a sušenými rajčaty naleznete ZDE
Recept na kuskus se sýrem akawi a sušenými rajčaty je ZDE
Recept na libanonský salát z kuskusu (Tabbouleh) máme ZDE
Recept na kuskus s tuňákem a cibulí se nachází ZDE
Recept na kuskus s rajčaty najdete ZDE