Zdravý životní styl

Křen – nenápadný král českých zahrad

Křen – nenápadný král českých zahrad

Když se o někom nebo něčem řekne, že je jako křen, rozhodně se jedná o nejvyšší pochvalu. Znamená to, že má pořádný říz! Ač je křen některými zahrádkáři považován za plevel, měl by se díky svému zdravotnímu přínosu dostat spíše na pěstitelský piedestal.

To, zda má křen správné „grády“, nejlépe poznáme už při jeho strouhání. Kýchání, slzení a popotahující nos se nevyhnou ani profesionálním kuchařům. Může za to glykosid sinigrin, ze kterého se uvolňuje hořčičná silice dodávající křenu typickou peprnou chuť. 

Jistě vzpomenete na slavnou scénu z pohádky Tři veteráni, kdy Rudolf Hrušínský léčí dlouhý nos princezny Bosany pomocí „armoracia rusticana“, tedy křenu selského. V našem všedním světě sice křen neumí podobné zázraky, ale třeba s rýmou si poradí náramně! Vždyť podíl vitamínu C je až dvakrát vyšší než u citronu. Kromě toho, že si křen máme dopřávat jako zdravou lahůdku, můžeme také inhalovat výpary z křenového odvaru. Křenové obklady pomáhají při léčbě revmatu a zánětů, ale také ztuhlých a namožených svalů.

Čerstvý křen pomáhá k lepšímu odkašlávání, uvolňuje totiž hlen. V takovém případě smíchejte křen s medem a dopřejte si třikrát denně čajovou lžičku této medicíny. Vyhýbat by se mu neměli ani lidé s trávicími obtížemi, protože křen zvyšuje produkci žaludečních šťáv a povzbuzuje trávicí funkce. Osoby trpící nechutenstvím dokáže přimět k lepšímu apetitu. Díky antibakteriálním a protirakovinným vlastnostem si poradí s mnoha záněty v těle, včetně močového ústrojí nebo dýchacích cest. Dokonce se doporučuje pokládat kousek čerstvého křenu na bolavý zub, abyste odstranili nepříjemnou bolest. 

Je to zkrátka všelék, který by v čerstvé podobě neměl chybět na žádné zahrádce nebo ve spíži. Vařením o své cenné látky přichází, proto je nejlepší dopřát si ho v syrové podobě.

Křen v kuchyni

Kuchtíci ho nejčastěji využívají pro přípravu křenové omáčky nebo studené majonézové omáčky, chybět nesmí ani v šunkové rolce a studených krémech na obložené mísy. Využívá se pro ochucení masa, ovaru, uzeného jazyka, uzenin, a dokonce i ryb.

Palčivost křenu zjemníte kombinací s vhodnými druhy ovoce i zeleniny. Pokud připravujete salát, vyzkoušejte kombinaci s nastrouhaným jablkem, hruškou a červenou řepou. Výborně se snoubí s bílým i červeným zelím. Zjemnit ho můžete přidáním zakysané smetany nebo povařením v mléce. 

Pokud se vám nepodaří spotřebovat celý křen, nesmutněte. Můžete ho nastrouhat do hořčice, nebo zabalit do vlhkého plátýnka a umístit do spodní části lednice. Důležité je, aby nevyschnul. Nastrouhaný křen co nejrychleji zakápněte octem, aby nezhnědl. A jak křen nastrouhat, abyste nevyplakali mísu slz? Babské rady radí křen před strouháním nahřát v teplé vodě nebo troubě. 

Křen v babských radách

Zahrádkáři jistě vědí, že vyhazovat křenové listy je velkou chybou. Můžete z nich totiž vyrobit vynikající tinkturu, která zatočí s bolestí zad, svalů i kloubů. Postačí k tomu čerstvé křenové listy, čistý alkohol, velká sklenice a tmavé chladné místo, na kterém necháte směs 14 dní louhovat.

Spařené listy můžete také přikládat na bolavé místo, ovázat plátýnkem a nechat působit přes noc. Tato kúra se doporučuje u bolavých kloubů a při potížích se dnou. Ať už se chystáte vytvářet domácí obklad nebo tinkturu, nejprve vyzkoušejte, zda nebude pokožka reagovat alergickým projevem.

Vyzkoušejte naše recepty:

Křenový dip

100 g zakysané smetany, 1,5 lžíce nastrouhaného křenu (dle libosti méně i více), 2 lžíce majonézy, 1 lžička jablečného octa, špetka soli a pepře, hrst nasekané čerstvé pažitky

Všechny ingredience smícháme v misce, podle chuti osolíme a opepříme. Necháme uležet alespoň hodinu v lednici, aby se chutě propojily. Podáváme ke grilovanému masu, pečeným bramborám i zeleninovému salátu. 

TIP: pažitku můžete doplnit o další čerstvé bylinky. Vynikající je také kopr nebo koriandr.

Křenové bramboráky

500 g moučných brambor, ½ cibule, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 1 stroužek česneku, 2 vejce, asi 3 lžíce hladké mouky, hrst majoránky, sůl, pepř, rostlinný olej na smažení

Brambory oloupeme, nastrouháme najemno, vymačkáme z nich přebytečnou vodu, přidáme vejce, křen, mouku, prolisovaný česnek, najemno nasekanou cibuli a koření a vypracujeme těsto. Ihned smažíme a podáváme se zelným salátem s křenem nebo kyselou okurkou.

Řepa s křenem

450 g vařené červené řepy, 2 šálky nastrouhaného křenu, 1 lžička vinného octa, 1 lžička třtinového cukru, špetka soli

V misce smícháme vinný ocet, cukr a sůl, přidáme nastrouhaný křen a dobře propracujeme. Nakonec vmícháme nastrouhanou červenou řepu. Plníme do zavařovacích sklenic a necháme uležet alespoň týden v lednici.

Sýrová pomazánka s křenem

200 g krémového sýru, 200 g najemno nastrouhaného sýru čedar, 2 lžičky najemno nastrouhaného křenu, 1 lžička francouzské hořčice

Krémový sýr rozmícháme dohladka, přidáme nastrouhaný čedar, křen a hořčici. Mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí. Necháme alespoň 30 minut odležet v lednici. Podáváme nejlépe na opečených chlebových topinkách.

Křenové máslo

1 kostka změklého másla, hrst čerstvé pažitky, hrst plocholisté petrželky, 3 lžíce strouhaného křenu, 1/3 lžičky citronové kůry, špetka soli

V mixéru spojíme všechny ingredience a vyšleháme do hladké konzistence. Bylinkové máslo přendáme na potravinářskou folii a stočíme do tvaru válečku. Necháme ztuhnout v lednici nebo mrazničce. Podáváme k teplému pečivu, pečenému masu nebo bramborám.

Zelný salát s křenem

500 g bílého hlávkového zelí, 4 středně velké mrkve, 50 g křenu, 1 cibule, 4 lžíce krystalového cukru, 4 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce octa, sůl, pepř

Zelí omyjeme a nakrouháme. Prosolíme, dobře promačkáme a necháme odstát. Přebytečnou vodu slijeme. K zelí přidáme nastrouhanou mrkev, najemno nastrouhaný křen, najemno nakrájenou cibuli, zasypeme cukrem, přilijeme olej a ocet, podle chuti opepříme a osolíme. Dobře promícháme a zakryté necháme na chladném místě uležet. 



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB