Kaki je zářivé a lesklé oranžové ovoce, které svým tvarem vypadá jako něco mezi broskví a rajčetem. Kaki je velmi chutné – představte si kombinaci broskve a melounu s lehkou vůní vanilky.
Vzhledem k vysokému obsahu výživných látek patří kaki mezi ovoce, které nejvíce prospívá lidskému organismu. Obsahuje velké množství vitaminu A a je bohaté na vlákninu, která podporuje pohyb střev. Díky obsahu pektinu pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi.
Obsahuje také všechny aminokyseliny, které organismus potřebuje pro svou činnost, včetně aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Kaki je bohaté na fosfor (nepostradatelnou minerální látku pro lidskou tkáň) a lykopen (antioxidant oddalující procesy stárnutí).
Kaki dále posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimo to přispívá ke zdraví a pevnosti kostí.
Zralé kaki poznáte hlavně na omak – musí být měkké. Španělské odrůdy kaki jsou zralé a chutné, až když se na nich objeví cukrové skvrny. (Tyto tmavé skvrny na slupce nejsou na závadu, je to pouze vysrážená fruktóza.)
Velkou výhodou kaki je pohodlná konzumace. Snadno se loupe a krájí. Díky sladké, pevné oranžové dužině bez peciček a jadérek je to skutečný poklad pro naši kuchyni. Můžeme jej využít na mnoho způsobů při přípravě salátů, omáček, hlavních jídel, dezertů a zavařenin.