Zdravý životní styl

Jogurt je lék

Už po staletí jsou jogurty potravinou národů a etnických skupin dožívajících se vysokého věku. Ty zdravější z jogurtů navíc obsahují kromě vysokého procenta vápníku také velké množství stopových prvků a mléčné mikrobiální kultury (laktobacily a bifidobakterie).

Co je jogurt a proč je zdravý?

Jogurt je vlastně obyčejné mléko zakysané kulturami bakteriálního mléčného kvašení. Bakterie srážejí mléko a z mléčného cukru (laktózy) vzniká kyselina mléčná.

Jednou z hlavních předností jogurtu je jeho schopnost obohacovat střevní flóru kulturami prospěšných bakterií, které podporují její růst. Konzumace jogurtu omezuje vznik patogenních bakterií způsobující nemoci, pomáhá udržení vitamínu K v organismu a zvyšuje obranyschopnost organismu. Dále brzdí hnilobné procesy a udržuje optimální kyselost ve střevech. Jogurt je také potravinou, která obsahuje velké množství kvalitních bílkovin, vitamínů a minerálních látek, velké množství vápníku, draslíku a fosforu. Jogurt se velmi snadno vstřebává a je stráven již během jedné hodiny po požití.

Co jogurt léčí?

Jogurty mohou být také zdraví prospěšné jako léky. Prospívají při léčení zánětu trávícího traktu, kolik, zácpy, žlučových poruch, nadýmání, pálení žáhy, vysokých hladin cholesterolu, vysokého krevního tlaku a migrén. Jako mléčný výrobek je vhodný pro osoby trpící nesnášenlivostí mléčného cukru.

Jogurty s vysokým obsahem živých bakterií výrazně snižují výskyt střevních vychlípenin, které se považují za velmi rizikové vzhledem ke vzniku rakoviny střev. Jogurt také potlačuje vnitřní krvácení a kontroluje hladinu cholesterolu v krvi.

Jogurty obzvláště pro děti

U dětí se jogurt osvědčuje proti atopickému ekzému. Je také doporučováno podávat jogurt již dětem ve věku 4 až 6 měsíců, které si začínají pomalu zvykat na kašovitou stravu. Také v období růstu může nahradit maso a vejce, která děti odmítají jíst. Jogurty jsou pro děti vhodným zdrojem bílkovin a podporují jejich růst a vývoj.

4 důvody, proč jíst jogurt:

  1. Zlepšuje trávení – Nejlíp funguje neslazená varianta bez příchuti. Cukr a ovoce totiž potlačuje zdravé účinky jogurtových bakterií. Pokud chcete svému žaludku a střevům udělat radost, sáhněte v obchodě po nízkotučném živém bílém jogurtu. Zkontrolujte datum výroby a spotřeby – čím čerstvější výrobek koupíte, tím víc vám prospěje.
  2. Chrání před kvasinkami – Spousta z vás při léčbě antibiotiky musí přetrpět vedlejší účinek – kvasinkovou infekci. Antibiotika totiž zabíjejí nejen škodlivé bakterie, které vám způsobily angínu nebo zánět průdušek, ale totálně zničí i prospěšné bakterie ve vašem těle. Řešení: musíte rychle vyrovnat poměr mezi “zlými” a “dobrými” bakteriemi v těle. Mělo by vám pomoct, když sníte jeden kelímek jogurtu denně. 
  3. Ničí průjem – Některým lidem kelímek se zázračnou potravinou pomáhá v boji se střevní chřipkou. Může vám udělat službu i na cestách, když se vám do zažívacího ústrojí dostanou cizí bakterie (třeba z vody) a začnou páchat škody. Pokud ale potíže do tří dnů nezmizí, raději zajděte k lékaři.
  4. Může ho jíst každý – Na jogurtu si bez problémů pochutnávají i lidé, kteří nesnesou jiné mléčné výrobky (jejich tělo nedokáže strávit mléčný cukr zvaný laktóza). Aktivní kultury, které se používají při výrobě jogurtu, naštěstí laktózu zpracují za vás.



Zanechte komentář

NEWSLETTER COOP CLUB