Tento strom z čeledi bukovitých kvete poměrně pozdě, v rozmezí června až srpna podle lokality. Jedlých kaštanů se pak dočkáme zpravidla v září či říjnu. Celý strom má tvar širokého jehlanu a díky listům vypadá velmi dekorativně. Ve své domovině tento strom dorůstá poměrně velkých rozměrů a dožívá se stovek let. U nás se pěstuje především v nížinách, kde plní funkci dekorativního stromu.
Plody jedlých kaštanů obsahují velké množství vitamínu C, dále pak vitamín E, B1, B2 a B6. Z minerálních látek stojí za zmínku hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor a chlor. Naopak jim chybí sodík, jsou proto vhodné pro lidi trpící srdečními chorobami a vysokým krevním tlakem.
Pro svůj obsah tříslovin jsou mírně protiprůjmové. Neobsahují fruktózu ani glukózu, a tím pádem je mohou konzumovat i diabetici. Dále je pak mohou jíst i lidé, kteří mají bezlepkovou dietu (vyrábí se z nich kaštanová mouka). V neposlední řadě mají jedlé kaštany pozitivní vliv na žaludek, žíly, mozek, srdce a dokonce i revma.
Problémem někdy bývá, jak se k lákavé pochoutce dostat. Slupka je velmi tvrdá a existuje mnoho způsobů, jak kaštany upravovat. Nejznámější je asi naříznout každý kaštan do kříže, aby mohla unikat pára a ve středně vyhřáté troubě upéct. Nenaříznuté kaštany velmi rády pukají tak, že vám označkují celou kuchyň. Lze je též naříznuté vařit ve vodě nebo v mléce.
Další užití je různorodé, jsou výborné jen tak, nebo jako příloha k masu, zvěřině, omáčkám či zapékané ve smetaně. Chuť kaštanů je jemná, moučná a nasládlá, trošku podobná oříškům.
6 dl mléka, 70 g cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 1 žloutek, 10 g solamylu, 200 g uvařených a propasírovaných kaštanů, 20 g čokolády, rybízová marmeláda či ovocná poleva na zdobení
V 5 dl mléka rozmícháme cukr a vanilkový cukr a vše společně svaříme. Ve zbylém mléku rozšleháme solamyl se žloutkem a vše vlijeme do vařícího mléka a společně chvíli povaříme. Potom přidáme kaštany, nastrouhanou čokoládu a promícháme. Hotový krém vlijeme do širokých pohárů a ozdobíme buď rybízovou marmeládou, nebo hotovou ovocnou polevou.
1 krocan o váze asi 4 kg, 200 g oloupaných uvařených kaštanů, 200 g bílé veky, 1 a 1/2 dl mléka, 2 vejce, petrželka, sůl, 50 g másla, muškátový květ, pepř
Opláchnutého krocana osušíme, osolíme, necháme chvíli odležet. Kaštany jemně nastrouháme. Veku oloupeme, pokrájíme na kostičky, pokropíme mlékem a necháme prosáknout. Změklé máslo utřeme se solí, pak vmícháme žloutky, usekanou petrželku, muškátový květ, kaštany, potom kostičky veky a nakonec sníh z bílků. Nádivku vložíme do krocana a kůži sešijeme bílou nití. Křídla i nohy přitáhneme k tělu provázkem či nití a dobře přivážeme. Krocana vložíme hrudí nahoru do pekáče vymazaného máslem. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby. Krocana při pečení obracíme a podléváme.
1 husa, 1 kg kaštanů, 1 lžička másla, 300 g jablek, 1 šálek mléka, 2 lžíce piniových semínek, špetka skořice, 1 polévková lžíce cukru, šťáva z jednoho citrónu, sůl, pepř
Husu nejprve povaříme ve slané vodě. Kaštanům nařízneme slupku a pečeme je v troubě tak dlouho, až jdou lehce oloupat. V kastrolku povaříme játra, žaludek a srdce husy. Poté je nakrájíme na drobné kousky a osmahneme na trošce másla. Osolíme a přidáme jablka nastrouhaná na plátky a mícháme do změknutí. Směs podlijeme šálkem horkého mléka a sklenicí vývaru z husy. Nakonec přidáme nakrájené kaštany a piniová semínka, trochu skořice, cukr a pepř. Stáhneme plamen a necháme probublávat, dokud se mléko nevpije. Po vychladnutí směsí naplníme husu a zašijeme, aby nádivka zůstala uzavřená uvnitř. Husu potřeme máslem, přelijeme citrónovou šťávou a pečeme v pekáči. Při pečení ji stále přeléváme vypečenou šťávou.