“Bio” u potravin potvrzuje (nebo by mělo potvrzovat), že jíte potraviny, které byly vyrobeny z produktů pocházejících z ekologického zemědělství. Jedná se o specifické odvětví zemědělství, kde se nepoužívají chemikálie a všechno probíhá přírodní cestou. A to se týká pěstování rostlin i chovu zvířat.
“Eko” neznamená jen náhradu pesticidů přírodní ochranou. Je založeno na zcela odlišném systému hospodaření, které se soustředí na zdravou půdu, přírodní ochranu a na rovnovážnou a přiměřenou výživu rostlin. Ekozemědělci tvrdě pracují na tom, aby jejich produkce byla nejen přirozeně silná, ale i odolná vůči chorobám.
Někteří lidé si myslí, že ekozemědělci pouze zasejí obilí či další plodiny do země a další vývoj nechají na matce přírodě. Skutečností je však naprostý opak. Úspěšní ekofarmáři musí mít hluboké znalosti o ekologii a pedologii. Ovládají osevní postupy, znalosti o plevelech, chorobách a přirozené plodnosti plodin.
Mezi výrobky, které se objevují na trhu se značkou “bio”, jsou nejen mléčné potraviny, ovoce a zelenina, ale například i salámy. Jistě jste si v našich obchodech nemohli nevšimnout, že existuje i například bio čaj nebo bio pepř. V produktech označených značkou “bio” nenajdeme pesticidy, dusičnany, dusitany a další toxické látky. Neobsahují rovněž látky jako jsou zahušťovadla, sladidla, zvýrazňovače chuti nebo barvy. Jejich předností je také výraznější chuť, právě proto, že není přebita solí či dochucovadly.
Odpovědí na tuto otázku by mohlo být více, my jsme se zaměřili na tři nejdůležitější důvody:
Podrobný text o tom, proč kupovat biopotraviny a proč je bio dražší než nebio, si přečtěte ZDE